Soboro – co to jest za mięso?
Czym jest soboro? Jak przygotować to wyśmienite danie pochodzące z kuchni japońskiej? Aż trudno uwierzyć, że z kilku prostych składników można wyczarować tak smaczną oraz niesamowicie aromatyczną potrawę, idealnie sprawdzającą się zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Gotowi na przyrządzenie kolorowego soboro? Zapraszamy!
Soboro – co to takiego?
Kuchnia japońska w większości kojarzy się przede wszystkim z takimi przysmakami, jak wieloskładnikowa zupa miso lub ramen, wypełnione mielonym mięsem i warzywami pierożki gyoza, serwowane ze słodkim sosem chili sajgonki czy znane na całym świecie maki-sushi owinięte suszonymi glonami nori. Wśród wielu bogatych w różne smaki potraw nie brakuje również tych spożywanych przez Japończyków niemal codziennie i będących połączeniem wszechobecnego w tym kraju ryżu oraz drobno posiekanego mięsa czy jarzyn. Doskonałym przykładem takiej potrawy jest soboro don zawierające w sobie nie tylko te podstawowe składniki, ale również liczne charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej przyprawy, nadające całości absolutnie niepowtarzalnego, bo subtelnie słodko-pikantnego smaku. Jak przygotować tę uwielbianą przez Japończyków potrawę? Podpowiadamy!
Soboro – przepis na proste i smaczne danie
Każdy, kto miał okazję poznać i spróbować sushi – jednego z najważniejszych i najpopularniejszych dań kuchni japońskiej – doskonale wie, że pod jedną ogólną nazwą zazwyczaj kryją się potrawy różniące się nieco od siebie zarówno pod względem użytych składników, jak i sposobu podania. Podobnie jest w przypadku soboro – ryż, mielone mięso i jajko to baza potrawy, jednak kwestia przypraw, jarzyn czy dodatków już może się znacznie różnić. Jak przyrządzić soboro w wersji podstawowej? Poznajcie najprostszy przepis oparty na mięsie drobiowym i ujęty w kilku prostych do wykonania punktach.
- 400 g surowych piersi lub udek kurczaka przepuśćcie przez maszynkę do mięsa i podsmażcie na dobrze rozgrzanej patelni natartej olejem. Starajcie się rozgniatać łyżką czy widelcem grudki, by były jak najmniejsze.
- W międzyczasie nastawcie garnek z woreczkiem ryżu i ugotujcie go na sypko zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
- Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor, dodajcie po 2 łyżki sake i mirinu oraz pół łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie zamieszajcie, wlewając równocześnie około 3 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz łyżkę startego świeżego korzenia imbiru wraz z sokiem.
- Gdy mięso dokładnie się upiecze i nabierze sypkości, przełóżcie je na osobną miskę.
- W międzyczasie osobno przygotujcie jajecznicę – na patelnię dajcie odrobinę oleju, a gdy będzie dobrze rozgrzany, wbijcie 4 średniej wielkości jajka, szczyptę soli i cukru oraz dużą łyżkę mirinu. Wszystkie składniki delikatnie mieszajcie, tworząc dość twardą jajecznicę o niewielkich grudkach.
- Dno średniej wielkości miski (takiej na jedną porcję) wyłóżcie ugotowanym i odcedzonym ryżem. Powstałą powierzchnię podzielcie na pół i w jednej części równomiernie rozłóżcie usmażone mięso, a w drugiej jajecznicę. Miejsce łączenia tych dwóch składników udekorujcie warzywami np. przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, grubo siekanym szczypiorem, blanszowanym zielonym groszkiem lub ugotowaną al dente fasolką szparagową.
- Podawajcie z pałeczkami. Gotową porcję możecie przełożyć także do pojemnika na żywność i zabrać ze sobą jako lunch do szkoły lub pracy.
Różne rodzaje dania soboro
Soboro to danie, które można przygotować na wiele fascynujących sposobów, dostosowując ilość oraz rodzaj składników do własnego gustu. O charakterystycznym smaku decydują tutaj bowiem przede wszystkim przyprawy użyte podczas gotowania lub smażenia mięsa, ryżu i warzyw. Do najpopularniejszych rodzajów tego wyśmienitego dania zalicza się: tori soboro zrobione z kurczaka, buta soboro zawierające wieprzowinę, sakana soboro oparte na rybach oraz wegetariańskie yasai soboro, w którym mięso zastąpione jest rozdrobnionym tofu. Jeżeli interesują was przepisy na dania do pracy czy szkoły, wypróbujcie soboro, które nie tylko możecie złożyć z ulubionych produktów, ale również przygotować dzień wcześniej, a później przechowywać w lodówce. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)