Są zwolennicy minimalizmu w przygotowaniu mięsa do grillowania, ale ja nie wyobrażam sobie dań z grilla bez wcześniejszego marynowania. Doprawiam tym, na co akurat mam ochotę, czosnkiem, majerankiem, ostrą papryczką... To prawdziwe pole do popisu i dla początkującego, i dla doświadczonego kucharza. Pamiętajcie tylko, żeby mięsa na grill nie peklować saletrą ani solą peklującą.

Mięso marynuję na dzień przed grillowaniem i przechowuję w lodówce. Dla lepszego efektu możecie przed zamarynowaniem ponakłuwać mięso szpikulcem – marynata lepiej przeniknie w głąb.

Czym marynować wieprzowinę? Można ją natrzeć przyprawami np. tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym, mieloną słodką papryką, anyżem, goździkami, czosnkiem, ostrą papryczką - to tylko niektóre pasujące przyprawy. Polecam połączenie wybranych ziół i przypraw z olejem lub oliwą, a następnie dokładne zanurzenie kawałków mięsa w tak przygotowanej marynacie. Warto też wieczorem, raz czy dwa, przełożyć mięso na drugą stronę, aby marynata równomiernie dotarła wszędzie. Innym rodzajem marynaty jest tzw. bejca. Idealną bazą do tego rodzaju marynat jest musztarda lub keczup – obydwa dodatki zawierają w sobie ocet, przez co rozluźniają strukturę mięsa. Dodatkowo świetnie komponują się niemal ze wszystkimi ziołami i przyprawami.

Szukających bardziej wykwintnych receptur zachęcam do spróbowania marynat na bazie sosu sojowego, miodu i imbiru - tu jednak należy pamiętać, że miód łatwo się przypala. Dlatego wszelkiego rodzaju słodkie marynaty i glazury na bazie np. miodu, cukru, melasy czy konfitur, nakładamy pod koniec grillowania, gdy mięso jest już niemal gotowe.
Wieprzowina, jak już wspomniałem, jest mięsem tłustym, o dość neutralnym smaku. Komponując grillowe menu pamiętajcie o obydwu tych cechach.
Ja na przykład staram się unikać podawania do wieprzowiny sałatek z majonezem, polecam za to delikatne sałatki na bazie liści, np. rukolę i pomidorki koktajlowe skropione lekko oliwą lub sałatę masłową z dressingiem z jogurtu i cytryny. Świetnym dodatkiem będą też surowe chrupiące warzywa: rzodkiewki, ogórki, marchewka, seler naciowy. Czasami wieprzowinę podaję z grillowanymi warzywami: pomidorem, cukinią, bakłażanem, cebulą czy kukurydzą - to również bardzo smaczne połączenie. Dla tych, którzy wolą konkretniejsze dodatki, polecam sałatki ziemniaczane, sałatki z grillowanych warzyw i kiszone ogórki.