Coraz więcej osób ogranicza ilość spożywanego mięsa, ale to nie powód aby rezygnować z grillowania. Przeciwnie. Warzywa na grilla nadają się wyśmienicie, właściwie wszystkie, nie tylko cebula. Co powiecie na dynię z grilla zamarynowaną w syropie klonowym, lub bataty? Warzywa są pyszne jako osobne danie i jako dodatek do mięs i ryb. Jak grillować warzywa? Podobnie jak mięso czyli z ziołami, przyprawami i oliwą.
Spróbujcie na przykład chrupkiej cykorii z grilla, potraktowanej wcześniej miodem i imbirem. To danie prawdziwie wykwintne. W plastry cukinii, kabaczka czy bakłażana zawinąć można np. ser feta i grillować roladki warzywne.
Na moim grillu nie może zabraknąć pieczarek i innych grzybów – shiitake, boczniaków czy po prostu leśnych np. rydzy.
Myślę, że udało się zachęcić Was do grillowania warzyw. Na letnie przyjęcie przygotujcie je z kremowym dipem.
Warzywa z grilla pachnące ziołami z dipem koktajlowym
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- Łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantny
- 2 łyżki Sosu Hellmann's Czosnkowy
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 12 pieczarek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Gałązka świeżego tymianku
- Gałązka rozmarynu
- Świeża bazylia, kilka listków do dekoracji
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- ½ łyżeczki cukru
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa - papryki, cukinię oraz bakłażana pokrój w duże kawałki. Pieczarki sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, odcedź. W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, ocet, cukier, posiekany czosnek oraz zioła. Przygotowaną marynatą polej pokrojone warzywa i pieczarki. Całość wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu. Ketchup Hellmann’s wymieszaj z Sosem czosnkowym Hellmann's. Tak przygotowany dip przełóż do miseczki i udekoruj listkami bazylii. Zamarynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 6-8 minut. Gotowe, grillowane warzywa podawaj z przygotowanym koktajlowym sosem.
Gdy marynuję warzywa używam niedużo oliwy bo np. bakłażan może wchłonąć nieograniczoną ilość. Pyszny jest, koniecznie spróbujcie, cały bakłażan upieczony na grillu. Kroję go po upieczeniu w drobną kostkę i łączę z pomidorami, sokiem z limonki i świeżą kolendrą.
A co powiecie na owoce z grilla? Zaskoczą Was fantastycznym smakiem. Sprawdźcie jak wyborne są papaja, mango czy ananas z grilla. Można je podać na deser, ale znakomicie sprawdzą się w sałatkach np. z kurczakiem czy łososiem. Grillowane owoce to wyśmienite towarzystwo do wieprzowych żeberek czy steka z miecznika lub tuńczyka. Po grillowaniu skrapiam zazwyczaj owoce sokiem wyciśniętym z limonki, z drobno posiekaną papryczką chili i świeżą kolendrą lub miętą. Inne połączenia smakowe doskonałe do owoców to cytryna, skórka z cytryny lub innych cytrusów, miód, melisa lub świeża bazylia. Owoce można przyprawić po grillowaniu, ale także zamarynować przed. Trzeba tylko uważać bo cukier łatwo się przypala.
Komentarze (0)