Dla zdrowia!

Soja to niezwykle cenne źródło wartościowego białka Warzywo jest również bogate w witaminy z grupy B. Nasiona soi zawierają dużą ilość niezbędnego dla kości wapnia, pomagającego w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego magnezu i utrzymującego odpowiednie ciśnienie krwi potasu. Jeżeli nie masz żadnych przeciwskazań, bez problemu możesz włączyć produkty sojowe do diety. Sięgnij po ten sekretny produkt Azjatów! Pamiętaj, aby przygotowywać posiłki samodzielnie. Jeśli sięgasz po gotowe, wybieraj te z jak najprostszym składem!
powrót do góryZainspiruj się!

Soja jest często stosowana jako dodatek do pieczywa. Co powiesz na świeżą kanapkę z pieczonym indykiem i warzywami? Takie połączenie zapewni ci uczucie sytości na długo, a także urozmaici twoje dotychczasowe posiłki. Czas rozprawić się z mitem, że szybkie śniadanie to tylko płatki z mlekiem. Nic bardziej mylnego! Przygotowanie kanapek zajmie ci pięć minut. Proste, prawda? Ciekawą propozycję są również tosty z tofu. Podane na ciepło w towarzystwie warzyw, oleju sojowego, imbiru czy kiełków przywodzą na myśl smaki Orientu. W formie przekąski sprawdzą się również podczas przyjęcia czy kolacji z przyjaciółmi. A co na obiad? Pulpety sojowe! W wersji bez mięsa, z dodatkiem sezamu, czosnku, kolendry, kminu rzymskiego oraz chili… to prawdziwa uczta smaków! Jeśli kuchnia azjatycka to twoja słabość, sięgnij po przepis na orientalne krewetki. Owoce morza, podane w lekko kwaśnym i ostrym sosie, udekorowane warzywami i kiełkami z soi, są po prostu palce lizać! Z końcem dnia postaw na pełnowartościową i zdrową sałatkę z kaszy jaglanej z tuńczykiem, pomidorami suszonymi, oliwkami i soją. To prawdziwa dawka witaminowa! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie uprawiano ją już 3 tysiące lat p.n.e. Jej ojczyzną są Chiny i to właśnie stamtąd zawędrowała do Japonii. Na tereny Europy dotarła dzięki niemieckiemu podróżnikowi i naukowcy Engelbertowi Kaempferowi.
- Soja charakteryzuje się żółtymi ziarnami i w takiej odmianie jest powszechnie znana. Na rynku dostępna jest także jej czarna odmiana. Ten rodzaj zawiera więcej składników odżywczych.
- W USA znajduje się około 45% gruntów zajętych pod uprawę soi. To właśnie z tych terenów pochodzi około 55% jej światowej produkcji. Do grona największych producentów można zaliczyć także Argentynę, Chiny, Brazylię oraz Indie. W Polsce soja jest uprawiana na znacznie mniejszą skalę ze względu na panujące warunki atmosferyczne. Uprawie sprzyjają gorący klimat i umiarkowane opady.
Jak się za to zabrać?

Przetwory z fermentowanej soi to często wybierane produkty. Znane i lubiane tofu, czyli produkt powstały w procesie koagulacji napoju sojowego, to ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Istnieje kilka rodzajów tego wyrobu. Do najpopularniejszych należy tofu twarde, najczęściej wykorzystywane podczas gotowania czy duszenia. Pokrojone w kostkę urozmaici zupę i gulasz. Drugą odmianą jest tofu miękkie, charakteryzujące się kremową i delikatną konsystencją. Ze względu na swoją strukturę (przypomina gęstą śmietanę) świetnie zastąpi śmietanę, jogurt czy żółty ser. W kuchni azjatyckiej dużą popularnością cieszy się tempeh – tradycyjny składnik produkowany ze sfermentowanych ziaren soi, a także miso, czyli gęsta pasta japońska wykorzystywana do sosów, zup i mięsa. Na tym nie koniec! Lista zastosowań soi jest naprawdę imponująca. W przemyśle spożywczym warzywo znalazło zastosowanie również jako główny składnik oleju sojowego. Bez niego nie obejdzie się niemal żadna potrawa azjatycka! Jest popularny również w Europie. Ceniony ze względu na niezwykły smak i aromat, wydobywa walory każdego dania. Z soi przygotowuje się również mąkę sojową, która sprawdzi się przy różnego rodzaju wypiekach. Nie zawiera glutenu. Dzięki niej zagęścisz niejeden sos, zapobiegniesz wchłanianiu się oleju czy uchronisz przygotowane przysmaki przed czerstwieniem. Jak widać, soja nie ma sobie równych. Jaki sojowy produkt lubisz najbardziej?
powrót do góryZ czym to się je?

Soja to jedna z najbardziej popularnych roślin strączkowych na świecie. Można ją zakwalifikować do rodziny bobowatych. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest soja warzywna, która znalazła liczne zastosowanie w gastronomii. To świetna alternatywa dla osób niejedzących mięsa. Dzięki soi można zrobić wegańskie kotlety, pasztet, kiełbaski, a nawet gulasz. Osoby z nietolerancją laktozy chętnie wybierają napoje sojowe. To świetny zamiennik dla mleka krowiego. Soja charakteryzuje się łagodnym, neutralnym smakiem, dlatego można ją łączyć z całą gamą artykułów spożywczych. Dobrze komponuje się z wyrazistymi składnikami i to właśnie dzięki nim nabiera charakteru. Tak naprawdę ogranicza cię tylko własna wyobraźnia! Soja sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik sałatki, dodatek do makaronu, ryżu, a także w formie pasty do kanapki. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie najbardziej zasmakuje Ci soja! Zastosowanie tej rośliny w kuchni nie ma sobie równych. Niewątpliwie, niewiele produktów ma tak szeroką gamę przepisów jak soja. Można ją jeść na śniadanie, obiad i kolację! Zawsze w innej formie.
powrót do góry
Komentarze (0)