Sos pomidorowy z koncentratu – jak go zrobić?

Sos pomidorowy to niezbędnik we włoskiej kuchni, ale nie tylko! Nie wyobrażamy sobie bez niego tradycyjnych gołąbków i klopsów. Możecie przyrządzić go na kilka sposobów, a do każdego potrzebne będą inne składniki. Doskonale sprawdzi się jednak koncentrat, który przyspiesza proces przygotowań. Jesteście ciekawi, jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu pomidorowego? Sprawdźcie sami!

Sos pomidorowy z koncentratu – gdzie go dodać?

Sos pomidorowy to składnik wielu potraw. Możecie znaleźć go szczególnie w tradycyjnych włoskich daniach. Czym byłaby pizza bez aromatycznego sosu pomidorowego? Również nie wyobrażamy sobie bez niego pysznego spaghetti albo lasagne. Kochają go zwolennicy mięs, jest przecież jednym z głównych składników do klopsików lub pulpetów. Sos pomidorowy doskonale komponuje się również z pieczonymi lub faszerowanymi warzywami. Warto więc poznać przepis na przygotowanie tego popularnego przysmaku!

Sos pomidorowy, jak zrobić z koncentratu?

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu pomidorowego. Zanim przejdziemy do smacznego przepisu, to warto poznać specyfikę tego składnika. Koncentrat pomidorowy to produkt spożywczy, który pozwala odtworzyć w daniu charakter świeżych pomidorów, gdy te nie są dostępne na rynku lub pod ręką. Ten składnik to częściowo odwodniony przecier z pomidorów, który został poddany pasteryzacji, w celu uzyskania dłuższego terminu przydatności.

Wykorzystanie koncentratu pomidorowego jest świetnym pomysłem dla osób, które lubią pyszne i szybkie rozwiązania. Użycie tego składnika zdecydowanie usprawnia proces przygotowania sosu. Świeże warzywa często są zbyt kwaśne lub szybko tracą możliwość wykorzystania. Koncentrat pomidorowy rozwiązuje te problemy, ponieważ zawsze smakuje tak samo dobrze.

Przepis na sos pomidorowy z koncentratu krok po kroku

Znacie już specyfikę koncentratu pomidorowego, czas więc zająć się przepisem na aromatyczny sos, który będzie smacznym dodatkiem do wielu potraw. Jakie składniki będą Wam potrzebne?

Przygotujcie:

  • 3 ząbki czosnku
  • ½ dużej cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 30 procent
  • 100 ml bulionu warzywnego

Proces przygotowania sosu pomidorowego z koncentratu:

  • Zagotujcie bulion i dodajcie do niego koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszajcie.
  • Podsmażcie na patelni pokrojoną cebulę, przeciśnijcie przez praskę czosnek i dodajcie na patelnię.
  • Połączcie bulion z koncentratem z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajcie do niego 3 łyżki śmietany.
  • Dodajcie do sosu przyprawy, my polecamy Wam: czosnek granulowany, oregano, sól i pieprz.
  • Gotowe! Wasz sos nadaje się do spożycia.

Zapoznajcie się również z przepisem na podstawowy sos pomidorowy we włoskim stylu!

Składniki:

  • 1 mała marchewka, obrana i umyta starta na tarce na grubych oczkach 80g
  • 1 kłącze selerowe, obrane i umyte drobno pokrojone w kosteczkę 100g
  • 1,5 cebuli 190g pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 4-5 ząbków czosnku drobno posiekanego- 50g
  • 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru
  • 2 puszki pomidorów pelatti
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Szczypta płatków ostrej chili ( opcjonalnie – nie występuje w podstawowym przepisie)

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania soffritto:

  1. W garnku z grubym dnem podsmażamy na rozgrzanej oliwie marchew, selera i cebulę. Warzywa smażymy około 5-8 minut cały czas mieszając aż zmiękną i zaczną się karmelizować. Pamiętajcie, że złoty kolor nie jest pożądany!
  2. Dodajemy czosnek chwilę smażymy, dodajemy pomidory, bazylię , chili. Całość gotujemy mieszając od czasu do czasu aż sos zrobi się gęsty – i odparuje o ¼ objętości.
  3. Sos miksujemy lub przecieramy , doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Sos pomidorowy w potrawach – nasze propozycje

Wiecie już, jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu. Liczymy na to, że nie osiądziecie na laurach i wykorzystacie zdobytą wiedzę w Waszej kuchni! Przygotowaliśmy kilka ciekawych pomysłów na użycie sosu pomidorowego. Musicie je wypróbować!

Pulpeciki w pomidorowym sosie bolognese to pyszna, obiadowa propozycja. Możecie podawać je w towarzystwie ryżu lub kaszy gryczanej. Połączenie domowego sosu pomidorowego z delikatnym mięsem to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Co powiecie na makaron w sosie pomidorowym z cukinią? Przygotujecie go w pół godziny! To szybkie i niezwykle pyszne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się o każdej porze dnia.

Czy są z nami fani zapiekanek makaronowych? Nasze kolejne danie skradnie Wasze kulinarne serca! Zapiekanka makaronowa z boczkiem i sosem pomidorowym musi zawitać w Waszym menu. Smacznego!