Sos zhoug – przepis. Co to jest i z czego się robi?

Czym jest zhoug? Ten zielony ostry sos wywodzący się z Izraela wspaniale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs. Jak powstaje i do czego go podawać?

Sos zhoug – co to jest i skąd się wywodzi?

Pikantny sos zhoug można z powodzeniem porównać do zielonego bazyliowego pesto, ale w diabelnie ostrej wersji. Ten gorący sos wywodzący się z Jemenu cieszy się ogromną popularnością na izraelskich straganach z fast foodami. Zhoug z zielonych papryczek chilli trafił do Izraela w latach 50. i od razu zyskał ogromną popularność. Sos zwykle ma zielony kolor, ale może być też czerwonawy. Zhoug jest niezastąpionym dodatkiem do szakszuki i pieczonego kurczaka, ale również do mięs z grilla, falafela i hummusu. W Izraelu ta ostra przyprawa jest także niezastąpiona do sabichu, czyli kanapek z jajkiem i grillowaną oberżyną. Pikantny sos zhoug wymieszany z jogurtem lub oliwą sprawdzi się też jako dressing do sałatek.

Jak przygotowuje się zhoug? Przepis podstawowy

Ostry zielony sos powstaje z 1-3 zielonych papryczek chilli, łyżeczki kuminu, łyżki natki pietruszki, szczypty kardamonu, ząbka czosnku i pęczka świeżej kolendry, ale niektórzy kucharze stosują czerwone papryczki. Paprykę i natkę na zhoug sieka się bardzo drobno lub blenduje, dodaje oliwę lub olej, kardamon, czosnek, trochę cukru i kuminu do smaku, a później dokładnie miesza i schładza w lodówce. Zimny dip jest wyjątkowo pikantny, więc używa się go w niewielkich ilościach. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że kiedyś składniki na ten sos przygotowywało się poprzez ścieranie ich między dwoma kamieniami.