Gdy dobieramy sos do dania warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzi przepis. Jaka tradycja, kultura, przyzwyczajenia wpływają na charakter wybranej potrawy? Zasady są po to żeby je łamać, ale warto dobrze znać i przestrzegać zasad wypracowanych przez pokolenia. Jeżeli danie, które podam dziś na obiad pochodzi z obszaru nad Morzem Śródziemnym to ten charakter wyrażę także w towarzyszącym sosie. Pomidory, kapary, oliwki, bazylia, szałwia i oregano i od razu wiadomo gdzie jesteśmy. Sos łączy harmonijnie w całość najbardziej wyraziste cechy kuchni z danego regionu.

Gdy przygotowuję np. dziczyznę to w sosie znajdą się z pewnością leśne dary – grzyby, jagody, borówki i zioła z lasem związane – jałowiec, rozmaryn itp.

Sosy to prosta recepta na bardzo szybki obiad. Gotujemy makaron lub ryż a w tym czasie przyrządzamy pyszny sos do makaronu lub risotto. Gdy danie jest już gotowe posypujemy je np. tartym serem lub świeżą natką pietruszki. I tu doskonale sprawdzi się sos pieczarkowy, głęboki w smaku, aksamitny sos z kawałkami grzybów. Sos pieczarkowy będzie idealnym dodatkiem nie tylko do makaronów, także do białych mięs, cielęciny, drobiu i schabu wieprzowego.

Sos pieczarkowy
4 porcje

Składniki:
- 20 g pieczarek
- ½ cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr

Sposób przygotowania

Pokrój cebule w kostkę, pieczarki w plastry. Smaż na patelni, której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym oleju przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj 5 minut, po czym sos zapraw śmietana.

A do mięs pieczonych, cielęciny wieprzowiny znakomicie pasować będzie jeszcze jeden ciemny i aromatyczny sos – sos cebulowy. Cebula nadaje mu delikatną słodycz a jednocześnie wyjątkowy charakter.

Sos cebulowy
5 porcji

Składniki:
- 50 ml oleju
- 1 cebula
- 1 esencja do sosu cebulowego Knorr

Sposób przygotowania

W garnku lub na patelni, na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w plastry cebulę. Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnie zestaw z ognia i dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty.

Na zakończenie sos cebulowy wzbogacić można dodatkiem tymianku. Palce lizać. I jeszcze jeden przepis na delikatny pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym.

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
4-6 porcji
Czas przygotowania ok. 60 min.

Składniki:
- 600 g schabu środkowego
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr
- 6-8 kromek pieczywa tostowego
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 10 pieczarek
- 1 jajko
- ½ szklanki bulionu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego tymianku
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Pieczywo pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, bulion oraz jajko. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Mięso oczyść z błon a następnie cienkim nożem zrób otwór w środku schabu na wylot. Natrzyj mięso przyprawą do mięs. Przygotowanym farszem wypełnij otwór w mięsie. Mięso zawiń ciasno w folię aluminiową i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni na rozgrzanym oleju. Wlej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu mięso pokrój w plastry i podawaj z powstałym pieczarkowym sosem.