Stamppot – przepis. Jak przygotować to holenderskie danie?

Jak i z czego przygotować stamppot? Przepis na to tradycyjne holenderskie danie opiera się na prostych, ogólnodostępnych składnikach, zmieszanych z gotowanymi, niedbale rozgniecionymi ziemniakami. Najpopularniejszym dodatkiem do wielobarwnej mieszanki jest rookworst – wędzona kiełbasa serwowana na gorąco. Do czego jeszcze pasuje warzywny stamppot? Sprawdzamy!

Stamppot – jedno z najważniejszych dań kuchni holenderskiej

Kuchnia holenderska opiera się na tanich i prostych daniach, w których główną rolę odgrywają warzywa oraz różnego rodzaju mięsa. Częstym elementem codziennych posiłków jest stamppot – przyrządzany z ugotowanych i grubo tłuczonych ziemniaków zmieszanych z drobno krojonym jarmużem, kiszoną kapustą, cebulą, marchwią, a nawet jabłkami czy serem. To zaliczane do jednogarnkowych potraw danie doskonale się sprawdza na chłodne jesienno-zimowe wieczory, zwłaszcza gdy jest podane z pętkiem kiełbasy rookworst, ugotowanym mięsem ściągniętym z żeberek lub kremowym sosem pieczeniowym. W wersji wegetariańskiej stamppot łączy się zazwyczaj z różyczkami brokułów, podsmażonymi na patelni grzybami albo roślinnymi parówkami.

Smaczne stamppot – przepis, który warto poznać

Macie ochotę przygotować pyszny holenderski stamppot w domowym zaciszu? Najpierw przemyślcie, z jakimi dodatkami chcecie połączyć pokrojone w kostkę ziemniaki, ponieważ niektóre z nich trzeba wcześniej posiekać, ugotować lub krótko podsmażyć. Dodatkowo należy wiedzieć, że duży wpływ na smak i wygląd potrawy mają również rodzaje ziemniaków – w tej roli najlepiej się sprawdzi typ C, ewentualnie BC, który pod wpływem gotowania ulega rozpadowi. Jak przyrządzić to wyśmienite danie jednogarnkowe? Przed rozpoczęciem gotowania najlepiej wyposażyć się we wszystkie niezbędne składniki, większy i mały garnek, patelnię oraz ubijak do ziemniaków.

  1. Obierzcie, umyjcie i pokrójcie w dużą kostkę około 0,5 kg ziemniaków.
  2. Do większego garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, zalejcie wodą, tak aby wystawała ponad warzywa około 2 cm, dodajcie sól do smaku oraz około 15 g pokrojonego na mniejsze części jarmużu.
  3. Wszystkie warzywa gotujcie pod przykryciem i na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie staną się miękkie.
  4. W międzyczasie na patelni usmażcie na złoto 80 g wędzonego surowego boczku pokrojonego na nieduże paski.
  5. W osobnym, mniejszym garnku zacznijcie podgrzewać rookworst lub inną kiełbasę dobrze znoszącą gotowanie (np. Brocka, Śląska).
  6. Odcedźcie ziemniaki z jarmużem, dodajcie do nich łyżkę masła, 50 ml mleka, a całość ubijcie za pomocą tłuczka.
  7. Do dania wrzućcie usmażony boczek i zamieszajcie dużą łyżką.
  8. Na płaskim talerzu rozłóżcie część stamppotu i lekko przyklepcie.
  9. Wierzch potrawy udekorujcie gorącą kiełbasą z wody.
  10. Podawajcie natychmiast, dopóki jest gorące.

W przypadku przygotowania stamppotu z kiszonką, opłukaną i pokrojoną kapustę należy dodać do gotujących się ziemniaków, gdy będą już półmiękkie, a po odcedzeniu zmieszać dodatkowo z łyżką śmietany. Z kolei przyrządzając wersję z cebulą i marchwią, wszystkie składniki wraz z ziemniakami gotuje się razem pod przykryciem.

Z czym stamppot smakuje najlepiej?

Smaczne i proste w przygotowaniu przepisy na ziemniaki są obecne niemal we wszystkich kuchniach świata, będąc podstawą lub ważnym dodatkiem wielu różnorodnych dań. Takie przysmaki, jak zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą oraz serem, aromatyczny krupnik czy szykowana na specjalne okazje sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem to tylko część potraw, które na stałe wpisały się nie tylko w kanony kuchni polskiej, ale również europejskiej. Holenderski stamppot jest potrawą, którą da się przygotować na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując do tego ulubione lub dostępne pod ręką składniki. Potłuczone ziemniaki z warzywami można serwować zarówno solo, jak też z licznymi dodatkami, wśród których króluje kiełbasa rookworst, usmażony na chrupko i pokrojony w paski wędzony boczek oraz gehaktbal – niewielkie pulpeciki z mielonego mięsa zazwyczaj łączone z aromatycznym sosem pieczeniowym. Życzymy smacznego!