Suflak grecki – przepis. Co to jest?
Aromatyczne szaszłyki o tajemniczo brzmiącej nazwie suflak serwowane są w Grecji i podbijają serca miłośników prostych, a zarazem wykwintnych dań. Przyrządzane z grillowanego mięsa, podawane na patykach, idealnie wpisują się w klimat kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz tego suflak świetnie sprawdza się jako dodatek do hot dogów. W czym tkwi sekret tego dania i jak przygotować oryginalny suflak grecki w domu? Podpowiadamy!
Suflak – co to jest i jakie składniki będą potrzebne do wykonania tej potrawy?
Jeśli myślicie, że szaszłyki to tylko zbiór kilku przypadkowych składników nadzianych na patyk, to nie próbowaliście jeszcze suflaków. Ich jedynym składnikiem jest mięso wieprzowe, a cały sekret doskonałego smaku tkwi w marynacie. Aromatyczne przyprawy, oliwa z oliwek, czosnek i sok z cytryny nadają tej potrawie charakteru, jakiego próżno szukać w szaszłykach, znanych z letnich, grillowych spotkań. Podany z chlebkiem pita z boczkiem, sosem tzatziki i sałatką grecką z fetą, suflak stworzy kompletne danie, idealne zarówno na przyjęcie w greckim stylu, jak i na rodzinny wieczór filmowy w domowym zaciszu. Jak go zrobić krok po kroku?
Przygotowanie marynaty i mięsa na suflak
Przepis do przyrządzenia oryginalnego suflaka zawiera jedynie kilka pozycji. Grecy cenią sobie proste dania o bogatym smaku. Przygotujcie 500 g karkówki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 3 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę oregano, tymianku i odrobinę pieprzu. Składniki na marynatę do mięsa wymieszajcie razem w dużej misce. Powinna mieć intensywny aromat, który przejdzie do mięsa podczas marynowania. Mięso pokrójcie w niewielkie kawałki, o podobnej wielkości. Jeśli nie lubicie wieprzowiny, możecie zastąpić ją mięsem z drobiu lub jagnięciną. Włóżcie mięso do marynaty i dokładnie wymieszajcie. Najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc, żeby smaki lepiej się przegryzły. W przypadku, gdy chcecie zjeść suflak grecki tego samego dnia, mięso powinno marynować się co najmniej 1-2 godziny.
Pieczenie i podawanie suflaków
Po wyjęciu z lodówki nadziejcie mięso na patyczki do szaszłyków. Możecie wcześniej namoczyć je w wodzie, aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Grillujcie suflaki na ruszcie lub patelni grillowej przez ok. 10-15 minut, obracając co kilka minut, dzięki czemu mięso równo się zarumieni. Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa, jakiego użyjecie. Drobiowe będzie piekło się krócej – ok. 7-8 minut. Możecie także upiec suflaki greckie w piekarniku. Wówczas nagrzejcie go do 190°C z pieczeniem góra/dół lub 175°C z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia warto ustawić piekarnik na opcję grillowania od góry. Gotowe szaszłyki możecie podawać także z frytkami lub ryżem, jeśli nie macie pod ręką chlebków pita. W takim zestawie będą smakować równie znakomicie.
Suflak grecki – przepis na niebanalne nadzienie do hot dogów
Greckie szaszłyki nie tylko świetnie komponują się w zestawieniu z innymi specjałami tamtejszej kuchni. Warto także wypróbować je jako niecodzienną wersję nadzienia do dobrze znanych i lubianych hot dogów. Przygotujcie bułki i ulubione dodatki, takie jak sałata, pomidory, czerwona cebula i rukola. Usuńcie patyczki z grillowanych suflaków. Przekrójcie bułki do hot dogów wzdłuż i podgrzejcie je na grillu lub w piekarniku. Następnie włóżcie do środka kawałki suflaków, dodajcie warzywa i polejcie obficie sosem tzatziki. Tak zaserwowane hot dogi to przepis na połączenie dwóch różnych kultur kulinarnych z efektem, który przerośnie wasze najśmielsze oczekiwania!
Domowy fast food – inspiracje na hot dogi z grillowanym mięsem
Grillowane dania nie są jedynie domeną letnich przyjęć w ogrodzie. Dzięki sprzętom AGD z funkcją grillowania możecie je serwować o dowolnej porze roku. Warto z tego skorzystać, przygotowując hot dogi z grillowanymi kiełbaskami. Ich smak podkreśli doskonale zbilansowany sos, powstały z połączenia ketchupu Hellmann’s Łagodnego z majonezem Hellmann’s Oryginalnym i 2 łyżkami musztardy. Nie wyobrażacie sobie posiłku bez surówki? Grillowany hot dog z surówką colesław to idealna propozycja dla miłośników nieskomplikowanych, ale pełnych smaku dań. A jeśli pikantna kuchnia to wasz żywioł, spróbujcie koniecznie grillowanych hot dogów na ostro z nachosami i sosem. Znakomicie spełni się w roli dodatku sos Hellmann’s Chunky Burger. Jak widzicie, hot dogi już dawno wyszły poza ramy zwykłej bułki z parówką. Suflak grecki doda zwykłym potrawom unikalnego charakteru.
Komentarze (0)