W polskich kuchniach warzywo jest uwielbiane w formie gotowanych różyczek z dodatkiem złocistej bułki tartej. Chętnie dodawane jest do jarzynowych zup, coraz częściej ląduje także na grillu podczas ogrodowych przyjęć. Coraz więcej smakoszy zastanawia się jednak nad tym, czy kalafior można jeść na surowo? Okazuje się, że jest to jak najbardziej wskazane! Sprawdź, jaka moc drzemie w tym warzywie, upewnij się, czy można mrozić surowy kalafior i bądź gotowy na wyśmienitą ucztę.

Czy surowy kalafior jest zdrowy?

Poddawanie warzywa obróbce termicznej wydaje się rzeczą naturalną. Tak przyrządzały go nasze mamy i babcie, tak przygotowujemy go także i my. Mimo to uważamy, że zawsze jest dobry moment na wprowadzanie twistów kulinarnych. Niech pierwszym argumentem będzie to, że kalafior na surowo jest zdrowszy od gotowanego lub pieczonego. Dla porównania kalafior surowy ma 69 mg wit. C, a gotowany 41 mg. Zawartość folianów odpowiednio 55 mcg versus 23 mcg.

Z czego to wynika? Poza nielicznymi wyjątkami, każdy rodzaj obróbki pozbawia warzywa części składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku kalafiora na surowo. Błędy podczas gotowania, zwłaszcza zbyt długi czas, który warzywo spędza we wrzątku, sprawia, że traci swoje najcenniejsze walory. Może nam się wydawać, że jemy odpowiednią ilość warzyw, lecz tak naprawdę na własne życzenie pozbawiamy ich witamin i składników mineralnych, których niedobory trudno jest uzupełnić.

Jakie jeszcze zalety posiada kalafior surowy?

Wiele osób unika jedzenia kalafiora ze względu na specyficzną woń, którą warzywo wydziela podczas obróbki termicznej. Choć istnieją sposoby, by zjawisko zminimalizować, często okazuje się to przeszkodą nie do pokonania. Planując zjedzenie surowego kalafiora, ten problem znika całkowicie!

Do czego wykorzystać kalafiora na surowo?

Podziel go na mniejsze różyczki i podjadaj jako chrupiącą przekąskę. Kalafior surowy doskonale komponuje się z jogurtowymi i ziołowymi dipami. Podawać go można z sosem paprykowym, w którym przemycisz również odrobinę chili. Wyraziste składniki idealnie uzupełniają warzywny smak. Kawałkami kalafiora na surowo urozmaicisz swoje sałatki. Zetrzyj go na tarce lub pokrój w kostkę i dodaj do obiadowej surówki.

Czy można mrozić surowy kalafior?

Udało ci się kupić naprawdę dorodne okazy i zastanawiasz się, czy można przechować je na dłużej? Mrożenie kalafiorów jest jak najbardziej wskazane! Jednak nie należy tego robić z całkiem surowym warzywem. Po kontakcie z niską temperaturą surowy kalafior może zyskać szarawy, siny odcień, co z pewnością nie sprzyja późniejszej degustacji.

Nie musisz go gotować. Poleca się blanszowanie kalafiora przed mrożeniem, czyli włożenie kalafiorowych różyczek do wrzątku na maksymalnie dwie minuty, a następnie ich szybkie i gwałtowne schłodzenie lodowatą wodą. Po osuszeniu wyłóż je na tackę i wstaw do zamrażarki. Gdy będą już twarde, przełóż do pojemników na mrożoną żywność, opisz datą i sięgaj po mrożonego kalafiora, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba.

Kalafior – twój sprzymierzeniec w kuchni

Dzięki sprawdzonym recepturom każdy będzie w stanie przekonać się do smaku kalafiora: na surowo oraz na ciepło. Nawet największy uparciuch nie odmówi spróbowania kalafiora w sosie orzechowym, którego smak postanowiliśmy podkręcić olejem sezamowym. W ramach przekąski do filmu zaserwuj kalafiora w cieście i obserwuj, że znika szybciej niż powszechnie ubóstwiany popcorn. Zapiekanka z kalafiora w sosie śmietanowo-serowym sprawdzi się idealnie jako danie głównego podczas rodzinnego obiadu.

Wiesz już, że warzywo można jeść na surowo oraz znasz odpowiedź na pytanie: czy surowy kalafior jest zdrowy. Co powiesz natomiast na kiszonego kalafiora? Po prostu pycha! Jeśli lubisz bardziej klasyczne rozwiązania w kuchni, zupa krem kalafiorowa będzie bardzo smacznym wyborem. Wegetariańskie kotleciki z kalafiora przypadną do gustu nie tylko jaroszom.