Sushi z kurczakiem w tempurze – przepis. Jak zrobić?
Jak zrobić sushi z kurczakiem? Przepis na to znane z kuchni japońskiej danie zaskakuje prostotą wykonania, a pełna różnorodnych i nieraz zaskakujących składników potrawa doskonale się sprawdzi zarówno na lunch, jak i przekąskę serwowaną podczas imprezy ze znajomymi. Gotowi na przyrządzenie jednego z najbardziej znanych dań Azji Wschodniej? Zapraszamy do kuchni!
Smakowite sushi na wiele sposobów
Pochodzące z kuchni japońskiej sushi zachwyca koneserów ryb, owoców morza i warzyw nie tylko oryginalnym wyglądem, ale także wyjątkowymi walorami smakowymi. To popularne we wschodniej części Azji danie bazuje na specjalnej odmianie ryżu, sprasowanych wodorostach nori oraz wybranych dodatkach, takich jak mięso, warzywa, grzyby, tofu, a nawet półsłodki omlet przyrządzany w formie zwiniętego w rulon cieniutkiego placka. Najczęściej środek maków stanowią kawałki ryb lub owoce morza, jednak często spotyka się również wersje z tofu lub delikatnym mięsem otoczonym tempurą – azjatycką panierką, która po smażeniu staje się apetycznie złocista i wyjątkowo chrupiąca.
Kurczak w tempurze – jak zrobić?
Aby przygotować sushi z kurczakiem w tempurze, najpierw należy odpowiednio przyrządzić mięso, potem ugotować ryż z dodatkiem octu, a na koniec zebrać i odpowiednio pokroić wszystkie pozostałe produkty wchodzące w skład całej potrawy. W wersji drobiowej najlepiej się sprawdzi obrany z kości i skóry filet z kurczaka lub słynące z delikatności udko kurczaka. Pokrojony w paski drób można zamarynować w ulubionych przyprawach oraz odrobinie sosu sojowego i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut, żeby nabrał bardziej wyrazistego smaku. Gotowe kawałki wystarczy obtoczyć w mące zmieszanej z jajkiem oraz panierce panko, a następnie wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.
Jak zrobić sushi z kurczakiem w panko?
Podstawą dobrego sushi jest właściwe dobranie, a przede wszystkim odpowiednie przygotowanie wszystkich niezbędnych składników. Ryż po ugotowaniu powinien być kleisty i zakwaszony octem ryżowym, dzięki czemu łatwo daje się formować w wałki. Pozostałe składniki, takie jak ogórek, awokado, marchew czy grzyby najlepiej pokroić w wąskie paski, co ułatwia nadanie potrawie odpowiedniego kształtu. Dla podkreślenia smaku, tuż przed owinięciem składników matą nori, można dodać majonez, serek „Philadelphia” lub odrobinę pikantnej pasty wasabi.
W jakiej kolejność przygotować sushi z kurczakiem w tempurze, mając już przygotowane wszystkie niezbędne składniki?
- Jeśli zamierzacie przygotować popularne i wygodne w jedzeniu maki, na specjalnej bambusowej macie do zwijania rozłóżcie płat nori błyszczącą stroną do dołu.
- Lekko zwilżonymi w wodzie palcami rozprowadźcie warstwę ryżu po całej macie, pozostawiając około 2-3 cm pustego miejsca na krótszym boku wodorostów.
- Część ryżu posmarujcie serkiem lub majonezem. Dla podkręcenia smaku możecie dodać odrobinę wasabi.
- Pośrodku rolki ułóżcie wzdłuż kurczaka w tempurze oraz pokrojone w paski warzywa.
- Używając bambusowej maty, zwijajcie zdecydowanymi ruchami wszystkie składniki, formując zgrabną rolkę. Zacznijcie od strony przeciwnej do pustej części nori, którą tuż przed skręcaniem nawilżcie wodą.
- Gotową rolkę dociśnijcie, sprawdzając, czy wodorosty dobrze się skleiły.
- Wałek przenieście na deskę do krojenia i za pomocą ostrego noża odcinajcie plastry o grubości około 2 cm.
- Gotowe sushi przekładajcie na talerz. Serwujcie z dodatkiem sosu sojowego oraz marynowanego imbiru.
Kurczak w tempurze nie tylko do sushi
Łatwe w przygotowaniu przepisy na kurczaka w chrupiącej tempurze z powodzeniem można wykorzystać na wiele sposobów. Pokrojone w paski mięso jest idealnym składnikiem wielowarzywnej sałatki z dodatkiem serów pleśniowych. Niewielkie kotleciki dobrze się sprawdzą na szybki obiad w towarzystwie garści frytek czy pikantnej surówki. Z kolei podłużne paluszki z kurczaka świetnie smakują w otoczeniu gęstego dipu czosnkowego lub majonezowego sosu, a na przyjacielskiej imprezie doskonale wypadną aromatyczne wrapy z chrupiącym kurczakiem i soczystymi warzywami, takimi jak sałata, pomidor, ogórek czy paski papryki. Smacznego!
Komentarze (0)