Zainspiruj się!

Do suszonych owoców wielu z nas zdążyło już się przyzwyczaić. Często znajdują zastosowanie jako słodka przekąska lub element wypieków. Któż nie słyszał o wigilijnym kompocie z suszu? O suszonych warzywach warto pamiętać nie tylko od święta. Prosta w przygotowaniu sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem to świetny pomysł zarówno na kolację, jak i posiłek, który bez problemu przetransportujemy do pracy lub szkoły. Przepis na sałatkę grecką z soczewicą i tuńczykiem to nowe spojrzenie na potrawę, która do tej pory kojarzyła się głównie z oliwkami. Modyfikacje klasycznych przepisów pozwolą nam odkryć gotowanie na nowo! Suszone warzywa jako dodatek do pizzy ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem sprawią, że ten przysmak chętnie będziemy przygotowywać w domu, zamiast kolejny raz zamawiać go z pobliskiej knajpy. Chcecie być na bieżąco z najmodniejszymi trendami w światowych kuchniach? Z przepisem na falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem zadacie szyku i udowodnicie wszystkim niedowiarkom, że gotowanie to Wasz żywioł.
Czy są tu miłośnicy orientalnych smaków? Jajka zapiekane z kaszotto orientalnym to dużo więcej niż zwykły omlet lub jajecznica. Warzywne płatki cudownie wzbogacą smak azjatyckiego smażonego ryżu z chili i jajkiem – zaproście gości! Tak wybornym smakiem warto podzielić się z bliskimi. W chłodne dni spotkanie rozpocznijcie od tajskiej zupy z pulpetami z kaszy z tofu i chili, która rozgrzeje każdego zmarzlucha.
Jeśli kameralne spotkanie zechcecie zamienić w bardziej wytworne posiedzenie, na stole powinien pojawić się pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem. Suszone warzywa od tej pory staną się jednym z Waszych ulubionych dodatków do ryb. W ramach przystawki albo uzupełnienia posiłku polecamy grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi, od których trudno będzie oderwać wzrok. Podobnie na zmysły działa kaszotto grzybowe w słoikach ze szpinakiem, burakiem i fetą.
Szukacie inspiracji na pomysłową przekąskę na ciepło? Z grillowanymi pomidorami z ziołami i jalapeno zrobicie wrażenie nawet na najbardziej wybrednych smakoszach. Delikatny smak pomidorów świetnie łączy się z pikantną papryczką. Wyraziste smaki to ogromny atut także portobello faszerowanych kaszotto meksykańskim. Bardzo smaczna alternatywa dla popularnych białych pieczarek! Włochy to nie tylko fantastyczne miejsce do spędzenia wakacji, ale także niesamowite źródło kulinarnej weny. Za sprawą zapiekanki po włosku w kalarepie przypomnicie sobie o tym smacznym warzywie. Jesteście fanami inspiracji z lokalnych ogródków? Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką już po pierwszym kęsie podbiją Wasze serca i kubki smakowe. Sposobów na włączenie suszonych warzyw do posiłków jest mnóstwo, więc zdecydowanie wróżymy im zawrotną karierę. Choć w pełni doceniane są w czasie pochmurnych jesiennych i zimowych dni, z pewnością znajdzie się dla nich miejsce w bardziej wiosennych i letnich recepturach.
powrót do góry
Czy wiesz, że?

- Warzywa w znacznej części składają się z wody. Ich suszenie sprawia, że stają się o wiele lżejsze. Dzięki temu zabiegowi 20 kilogramów świeżej cebuli można zamienić w zaledwie 1 kilogram suszonego produktu.
- Suszenie warzyw może mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Mniejsza waga warzyw to dużo łatwiejszy transport i zmniejszenie emisji dwutlenku węgla.
- Warzywne skórki, których pozbywamy się przed suszeniem, mogą zamienić się w cenny nawóz.
- Zbiory warzyw odbywają się w sezonie, gdy osiągają one maksymalny poziom substancji odżywczych. Dzięki temu w suszonych produktach pozostaje wszystko, co najlepsze. Lekkie warzywa pod postacią przypraw będą na wagę złota w okresie jesienno-zimowym.
- Pozbywanie się wody z warzyw skutkuje wyeliminowaniem procesów, wpływających na rozwój szkodliwej mikroflory w żywności. Z tego względu zbędne okazuje się stosowanie dodatkowych konserwantów.
Z czym to się je?

Suszone warzywa to fantastyczny sposób na to, by radzić sobie nie tylko z sezonowym niedoborem świeżych produktów, ale także z nadwyżką żywności. Każdemu pewnie nie raz, nie dwa zdarzyło się zrobić zbyt duże warzywne zapasy. Czasem na gotowanie zwyczajnie brakuje czasu, a większość świeżych jarzyn źle znosi długie przechowywanie, zwłaszcza w nieodpowiednich warunkach. Koniec z wyrzucaniem jedzenia – suszone warzywa można zatrzymać na kuchennych półkach znacznie dłużej. Dodatkowo zajmują mniej miejsca, więc nawet w małych kuchniach znajdzie się dla nich kąt.
Jakie warzywa najlepiej smakują w suszonej postaci? Prym wiodą korzeniowe. Przygodę z suszonymi warzywami warto zacząć od pietruszki, marchewki i selera. Bardzo dobrze smakują buraki ćwikłowe i pory. Kalafiory oraz brokuły w smaczny sposób wzbogacają kolekcję suszonych warzyw. Udane eksperymenty można przeprowadzać za sprawą czosnku, chili, bakłażanów, fasolki szparagowej, papryki, zielonego groszku, brukselki i białej kapusty. Pożegnajcie się z długim oczekiwaniem na moment, kiedy te przysmaki wreszcie pojawią się w warzywniakach i na targach. Doskonały warzywny smak w formie przyprawy? Oto innowacyjny, kuchenny przebój.
Podchodzicie z dystansem do suszenia warzyw? Należy pamiętać, że suszenie produktów to jeden z najstarszych sposobów na przechowywanie żywności, znany ludzkości od tysięcy lat. Dużo łatwiej będzie się do nich przekonać, mając świadomość, że suszone warzywa nie potrzebują żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Samo wyeliminowanie wody sprawia, że są odpowiednio trwałe. Choć warzywa tracą przez to swoją objętość i w znacznym stopniu zmieniają wygląd, w ich wnętrzu pozostaje to, co najlepsze – smak i wartość odżywcza.
Warzywa suszyć można samodzielnie, ale coraz łatwiej jest znaleźć je w ofercie sklepów spożywczych. Pojawiają się kolejne rodzaje, dużą popularnością cieszą się warzywne mieszanki. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, ceniących sobie oszczędność czasu. Nie każdy musi mieć ochotę na zaopatrywanie się w specjalne urządzenia, by samodzielnie zajmować się suszeniem warzyw od podstaw. Co więcej, za każdym razem można postawić na inny zestaw, czyniąc swoje potrawy jeszcze ciekawszymi i bardziej różnorodnymi. Pora sprawdzić, jak przydadzą się w kuchni.
Dzięki swojemu aromatowi i smakowi mogą zostać uznane za znakomitą przyprawę do bulionów i zup. Jarzynowe kombinacje zyskają na wyrazistości. Suszone warzywa znakomicie podkreślą walory tradycyjnej zupy pieczarkowej. Dodawajmy je śmiało do kompozycji na bazie strączków – fasoli, ciecierzycy lub soczewicy. Z pełnym przekonaniem możemy uznać je ze składnik niezwykle uniwersalny.
Tęsknicie za zapachem letnich warzyw? Tym razem nadchodzące jesień i zima zapowiadają się niezwykle smakowicie i aromatycznie. Przy użyciu warzywnych, suszonych mieszanek stworzymy wyśmienite warzywne sosy do mięs, makaronów, ryżu i kaszy. Drobno pokrojone suszone warzywa można ugotować i zmiksować. Mniejsza dostępność świeżych warzyw poza sezonem już nie będzie przeszkodą w tworzeniu niebanalnego menu. Po tego rodzaju pomoc w kuchni z dużą przyjemnością sięgną zarówno początkujący, jak i bardziej doświadczeni kucharze. Prosto i smacznie – takie metody kucharzenia nigdy się nie nudzą.
Tradycyjne przepisy na leczo i gulasz zasługują na mały dodatek suszonych warzyw, dzięki którym danie będzie jeszcze apetyczniejsze. Nie miejmy oporów przed dodaniem ich do placków ziemniaczanych lub farszu do krokietów i wytrawnych naleśników. Gołąbki i pierogi to też dla nich właściwe miejsce. Bardzo dobrze pasują do pieczonych warzyw, np. ziemniaków lub batatów. Idealny sposób, by urozmaicić jadłospis i na nowo rozbudzić w sobie kulinarną ciekawość.
powrót do góry
Komentarze (0)