Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy przygotowaniu tego co dobrze znamy, pojawia się ochota na wprowadzanie zmian, dodanie czegoś nowego, zmiana proporcji lub składników. Jak zawsze zachęcam do próbowania, eksperymentowania i testowania nowych rozwiązań kulinarnych. Gotowanie to pełna emocji przygoda. To nie musi być skomplikowane, wystarczy drobna zmiana i nagle pojawia się w naszej kuchni domowy klasyk np. jajka faszerowane a’la Robert. :)

Jaja faszerowane
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 8 jajek
- łyżka kaparów
- łyżka Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni

Sposób przygotowania

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut licząc od zagotowania wody. Po ugotowaniu jaja wystudź, następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Na patelni przesmaż przez kilka minut rozdrobnione mięso z rosołu oraz przyprawę Knorr Wystudzone mięso zmiel w maszynce wraz z żółtkami lub zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta. Pastę mięsną nakładaj, najlepiej za pomocą worka do szprycowania lub łyżeczką do herbaty, do białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i kwiatami kaparów.

Łagodna w smaku i chrupka, sałatka ziemniaczana, jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Będzie uzupełnieniem śledzi podanych na różne sposoby. W naszym przepisie dodaliśmy do niej soczysty seler naciowy.

Świąteczna sałatka ziemniaczana
Czas przygotowania 15 minut
4 porcje

Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- 1 cebula czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- Sos sałatkowy ziołowo czosnkowy Knorr 1 opakowanie
- 2 ogórki kwaszone

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu pokrój w większą kostkę. Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem. Ogórki pokrój w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą. Selera naciowego obierz, pokrój w paski i sparz gorącą wodą. Połącz składniki sałatki z ziołowym sosem majonezowym i podawaj.

Do sałatki dodajcie posiekaną natkę pietruszki, a także grzyby, marynowane lub pieczarki.