Dla zdrowia!

Chwyć za cebulę szalotkę! Jej szczypior może pochwalić się wysoką zawartością witaminy C. Pewnie już wiesz, co to oznacza? Dodawany regularnie do sałatek albo kanapek wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wyraźnie widać, że cebula szalotka nie przybywa na talerze z pustymi rękami! Naturalnie zawiera fosfor, wapń, magnez i potas. Jeśli do tej pory nie zwracałeś na nią uwagi, czas jej to wynagrodzić. Jak? Najlepiej częstym zapraszaniem do stołu!
powrót do góryZainspiruj się!

Znakiem rozpoznawczy francuskiej kuchni są chrupiące bagietki i aromatyczne sery. To dopiero początek! Świat podbiła wołowina po burgundzku, która zachwyca bogactwem składników i doskonale dobranymi przyprawami. Cebula szalotka czuje się w mięsnym sosie jak ryba w wodzie! Suflet warto spróbować również w wersji wytrawnej. Przepis na suflet ze szpinakiem ma szansę stać się przebojem w świecie przekąsek na ciepło. Wspomnieliśmy, że szalotka z powodzeniem rozbudza włoskie kulinarne fantazje. Szafranowe risotto ze szparagami to wyjątkowo elegancka wersja słynnego ryżowego dania. Mówiąc o ryżu, nie da się nie wspomnieć o przepisie na kurczaka curry z jogurtem. Szalotka występuje tu w zdecydowanie bardziej orientalnym wydaniu. Wystarczą zaledwie trzy sztuki, a poczujesz azjatyckie smaki. A może na kolejny obiad zaserwujesz tuńczyka w orientalnym sosie. Posiłek, który przygotujesz w pół godziny, nie musi sprowadzać się do makaronu z gotowym sosem ze słoika. Jak szalotka radzi sobie z kuchennymi klasykami? Na to pytanie najlepiej odpowie staropolski żurek z borowikami. Zapach i smak? Marzenie! Potrzebujesz pomysłu na danie, którym zabłyśniesz w czasie świątecznego obiadu? Z tym zadaniem pieczona szynka z sosem z szalotek poradzi sobie śpiewająco.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- W oficjalnych rejestrach cebula szalotka figuruje pod jeszcze jednym określeniem – czosnek askaloński. Nazwa pochodzi od miasta Askalon w południowej Palestynie.
- Przyjmuje się, że ojczyzną szalotki jest Bliski Wschód, przy czym największą popularność zdobyła w Jordanii, Syrii i Izraelu.
- Do Francji trafiła dzięki rycerzom, powracającym z wypraw krzyżowych. Tamtejsi szefowie kuchni ogłosili ją arystokratką wśród wszystkich cebul. Ojczyzna Napoleona dziś jest jednym z najbardziej liczących się producentów szalotki. Szacuje się, że eksportuje około 6–7 tysięcy ton rocznie! Pozostali ważni producenci to Belgia, Holandia i Włochy.
- Poszczególne okazy cebuli szalotki różnią się wielkością. Nie pozostaje to bez znaczenia dla gotowania! Małe egzemplarze charakteryzują się łagodniejszym smakiem. Miłośnicy stonowanej pikanterii powinni poszukać większych gabarytów.
- Przed zakupem należy się szalotkom dokładnie przyjrzeć. Wybieraj twarde sztuki, które mimo niewielkiego rozmiaru wydają się ciężkie. Unikaj tych ewidentnie wysuszonych!
- Po powrocie z zakupów przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Niech mają czym oddychać! Plastikowe, szczelne torebki tylko przyspieszają psucie się cebulek szalotki.
Z czym to się je?

Wyglądem i smakiem szalotka przypomina dobrze znaną cebulę dymkę. Co więcej, często jest z nią mylona! Rośnie podobnie jak czosnek – po kilka drobnych sztuk w jednym pęczku. Cebula szalotka czy czosnek szalotka? Obie nazwy dozwolone! Część kucharzy idzie na kompromis i zwie ją po prostu… cebuloczosnkiem. Od razu wiadomo, o kogo chodzi! Kreatywne eksperymenty są w kuchni mile widziane, ale jeśli w przepisie zobaczysz szalotkę, nie próbuj wymieniać ją na inną odmianę cebuli. Nie dodawaj również nadprogramowej porcji czosnku. Łagodniejszy smak szalotki zwykle okazuje się kluczowy dla potrawy. W kuchni francuskiej szalotka uchodzi za świętość, której kłaniają się wszyscy kucharze. Najczęściej uzupełnia sosy na bazie czerwonego wina. Pasuje jak ulał do ryb i dań mięsnych. Pamiętaj, że już sama obróbka termiczna jest ważna! Kucharze znad Sekwany najpierw krótko ją pieką lub gotują w niewielkiej ilości płynu. Jest ważnym składnikiem kuchni krajów śródziemnomorskich. Włosi za nią szaleją! Dodają do zup i ukochanych makaronów. Wiedzą, że szalotka, w przeciwieństwie do cebuli, nie zdominuje potrawy. Można jej zaufać! Mieszkańcy Azji ze spokojem oddają dania pod jej opiekę. W tej części świata uwielbia się intensywne aromaty, a cebuloczosnek swojego nie traci nawet po usmażeniu! Można ją jeść na surowo. Szalotka świetnie smakuje także po ususzeniu czy zamrożeniu. Jest idealna do warzywnych sałatek, które bez obaw możesz przygotować na spotkanie ze znajomymi. Odetchniesz z ulgą, bo najpewniej obejdzie się bez miętówek! Do twarogu z szalotką i rzodkiewką nie musisz nic dodawać – będzie pysznie. Szalotka sprawdza się jako składnik marynat do mięs, a prawdziwi fani dorzucają ją nawet do dżemów. Mała, a wiele potrafi!
powrót do góry
Komentarze (0)