Szczupak w occie – w zalewie octowej. Przepis z cebulą
Wyborny szczupak w occie to ciekawa przekąska na imprezę i bardzo uniwersalne postne danie. Jak go przygotować i co dodać, żeby dobrze smakował?
Szczupak w zalewie octowej na imprezę
Słodkowodna ryba w pikantnej zalewie z octem i cebulką to świetna alternatywa dla klasycznego śledzika. Szczupak w zalewie octowej z cebulą jest interesującą propozycją przede wszystkim dla miłośników ryb. Ten prosty, a jednocześnie wyjątkowy przysmak świetnie sprawdzi się na Wigilię i święta, na różnego rodzaju przyjęcia w gronie najbliższych, a nawet na Sylwestra i Nowy Rok. Szczupaka w occie z cebulą można zaserwować z pieczywem i z zimnym sosem tatarskim, a na obiad lub kolację z plackami ziemniaczanymi albo frytkami.
Przepis – szczupak w occie i pomidorach
Jak przygotować szczupaka w occie z cebulą lub z pomidorami? W pierwszym przepisie wykorzystuje się 2-3 kg szczupaka, dwie cebule, szczyptę mielonego pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i mąkę do panierowania. Rybę kroi się w małe kawałki, przyprawia pieprzem, obkłada liśćmi laurowymi, zielem angielskim i plastrami cebuli, a następnie marynuje przez 3-5 godzin. Po tym czasie rybę należy obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gorące kawałki umieszcza się w zlewie przygotowanej ze szklanki octu, 5 szklanek wody, łyżeczki soli i łyżki cukru, a następnie wstawia do lodówki.
Szczupaka w zalewie octowej i pomidorach przygotowuje się dokładnie w taki sam sposób, ale do zalewy trzeba dodać 2-3 świeże pomidory lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego i ząbki czosnku do smaku. Alternatywą jest surowy szczupak w occie, którego marynuje się jedynie w gorącej zalewie octowej.
Komentarze (0)