Taki dip to chwila, jeżeli mamy w domu malakser lub blender. Rozmrożony i dobrze odsączony szpinak lub lekko podduszony, świeży, zmiksowany z jogurtem lub serkiem typu filadelfia z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw np. chili lub curry. Powinien mieć konsystencję gęstego twarogu, tak aby nałożony na kawałek selera czy marchewki nie wylądował na podłodze.
Szpinak obecny jest także w kuchni indyjskiej, chińskiej czy bliskowschodniej. Zupom nadaje smak i jedwabistą konsystencję.
Zupa z kurczaka i szpinaku:
Czas: 45 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka sherry
- Rosół drobiowo-wołowy Knorr
- łyżeczka oleju sezamowego
- 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- ¾ łyżeczki cukru
- 200 g makaronu chińskiego, sojowego lub ryżowego
- 1 l wody
- łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania
Makaron przygotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka pokrój w cieniutkie paski o długości 5 cm. Ułóż je w misce i zalej olejem i sherry, dodaj pół łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj i marynuj przez 20 minut. Szpinak dokładnie umyj, odetnij ogonki, a listki wrzuć na dwie minuty do wrzątku. Przełóż szpinak do naczynia z zimną wodą i odcedź. Wodę zagotuj z kostką Knorr, z sosem sojowym i resztą cukru. Dorzuć mięso i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj szpinak i doprowadź do wrzenia. W miseczkach ułóż makaron i zalej go zupą.
Zamiast kurczaka do zupy dodać można soczewicę (uprzednio ugotowaną) i składniki marynaty dodać bezpośrednio do gotującej zupy. A makaron zastąpić pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Zachęcam do jedzenia szpinaku. Na przepisy.pl zgromadziliśmy dla Was mnóstwo praktycznych, nieskomplikowanych przepisów do korzystania w codziennym gotowaniu. Zapraszamy!
Komentarze (0)