Liście szpinaku, dokładnie umyte i wysuszone (dobra jest do tego suszarka do sałaty), pasują niemalże do wszystkiego. Do prostych sałat ze smażonym boczkiem, do owoców, orzechów i rozmaitych serów. Jak zawsze zachęcam do komponowania własnych zestawów. Jak choćby ten na zdjęciu – z awokado i orzeszkami piniowymi. Poniżej kilka moich propozycji na pyszne sałaty ze szpinaku.
Szpinak z pierożkami tortellini, kiełbasą chorizo i czerwoną cebulą
Sałatka makaronowa ze świeżym szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Szpinak z pomarańczami i czerwonym pieprzem
Szpinak z truskawkami i octem balsamicznym
Szpinak z chrupkim boczkiem i sadzonym jajkiem
Przepis na wszystkie sałatki ze zdjęć jest podobny. Przygotuj wszystkie składniki. Wymieszaj. Do sałatki dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. A całość obficie skrop aromatycznym sosem sałatkowym. Do szpinakowej sałatki pasuje każdy rodzaj sosu, zarówno na bazie oliwy jak i jogurtu.
A sery czy orzechy? Do szpinaku pasuje każdy rodzaj sera – kozi – miękki i twardy, pleśniowy typu rokpol, mozzarella, parmezan czy nasz rodzimy rubin w cienkich płatkach. Idąc dalej dodajemy do sałatki orzechy lub ziarna i suszone owoce. Włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, żurawina, morele, figi lub rodzynki.
Wiosna i lato sprzyjają sałatkom. Może dziś dla odmiany, spróbujecie sałatek ze szpinakiem zamiast sałaty.
Zapraszam do gotowania i czytania bloga.
Komentarze (0)