Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to garam masala. Nazwa oznacza gorącą mieszankę. Jej skład może być różny w zależności od pochodzenia i rodzaju potrawy, do której chcemy jej użyć. Główne składniki to pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, może być także cynamon, papryczka chili, imbir, kolendra, czosnek i liść laurowy. Aby przygotować garam masala, przyprawy w całości poddaje się prażeniu na gorącej patelni a potem uciera na drobny proszek. Mieszanki tego rodzaju dodaje się do potraw pod koniec gotowania. A może pokusicie się kiedyś o domowej roboty garam masala? A tymczasem chciałbym zaproponować danie z dodatkiem tej mieszanki. Wykorzystamy w nim skarby lata – pomidory i kabaczki.

Kabaczki z pomidorami
Czas: 60 minut
Dla 6 osób

Składniki:
- 500 g małych kabaczków
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- Fix Kurczak w delikatnym sosie curry
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 3 pomidory
- ½ łyżeczki garam masala
- 2 cebule
- ½ łyżeczki kurkumy lub turmeriku
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 175 g masła lub margaryny

Sposób przygotowania

Jedną cebulę pokrój w plastry i podsmaż na maśle w rondlu. Drugą cebulę posiekaj i rozgotuj w wodzie (500ml) z posiekanym czosnkiem, kolendrą, kurkumą. Zmieszaj masę z podsmażoną cebulą i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Kabaczki dokładnie umyj, odetnij ich ogonki i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Kabaczki dodaj do sosu i ostrożnie wymieszaj, by ich nie połamać. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pomidory dodaj do kabaczków i wsyp garam masalę, po czym ostrożnie wymieszaj. Rozmieszaj Fix Knorr z 300 ml wody. Następnie dodaj do warzyw i duś jeszcze przez 15 minut. Podawaj posypane posiekaną świeżą miętą.

Ta wspaniała mieszanka przypraw nadaje niepowtarzalny smak i aromat kurczakowi Tandoori.

Kurczak Tandoori z ryżem
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 4 udka kurczaka (bez kości i skóry)
- 1 Fix Smażony ryż po chińsku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- olej roślinny
- 2 cytryny
- 2 cebule
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
- 200 g ryżu
- chilli
- Knorr Bulion Drobiowy
- 500 ml wody

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki. W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masala, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa. Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę. Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso aby lekko wystygło. W tym czasie pokrój cebulę w plastry i rozgrzej grill. Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.