Tarama – co to jest? Jak zrobić tę grecką pastę?
Czym jest danie tarama? Z czego powstaje, jak je serwować i w jaki sposób jeść, żeby zachwycało smakiem? Poznajcie tajniki potrawy rodem z Hellady.
Tarama – co to jest?
Tarama to jeden z najpopularniejszych greckich przysmaków. Ta pasta z ziemniaków i ikry jest rodzajem mezze, czyli przekąski serwowanej do alkoholu i przed głównymi posiłkami. Pełna nazwa tego specjału brzmi taramosalata. Tarama podaje się w Grecji z okazji tzw. Czystego Poniedziałku, który przypada w pierwszy dzień Wielkiego Postu.
Pasta tarama z osolonej ikry karpia lub ryb dorszowatych może być przygotowywana z ziemniakami lub z chlebem. W przepisie występuje też cebula i sok z cytryny. Sekretem dobrego smarowidła jest jego odpowiednio długie mieszanie, dzięki któremu składniki właściwie się napowietrzają.
Turecka pasta tarama – co to i jak ją zrobić?
Do pasty tarama będziecie potrzebowali ok. 400-500 g ziemniaków, dużą czerwoną cebulę, 130-150 g ikry ze śledzia lub kawioru z dorsza, sok z jednej cytryny i 100 ml oliwy z oliwek. Obrane ziemniaki rozdrobnijcie na kawałki i ugotujcie do miękkości, a następnie odcedźcie i pozostawcie ok. 2 cm wody na dnie, a później utłuczcie ziemniaki na puree i pozostawcie do wystygnięcia. Do chłodnych ziemniaków dodajcie posiekaną czerwoną cebulę, sok z cytryny, kawior oraz oliwę i dokładnie wymieszajcie do uzyskania gęstej konsystencji. Pastę tarama możecie serwować z chlebkami pita lub na krakersach. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do kanapek na śniadanie lub przekąsek z tortilli.
Komentarze (0)