Tempeh – co to jest? Jak go zrobić?

Coraz częściej widujesz tę nazwę, ale nadal do końca nie wiesz, co to jest tempeh? Czas uzupełnić swoją wiedzę i wybrać się w kulinarną podróż do Indonezji, z której pochodzi ten zagadkowo brzmiący produkt. Wytwarzany jest z fermentowanych ziaren soi, a popularnością cieszy się zwłaszcza wśród zwolenników diet roślinnych. Z naszego poradnika dowiesz się, jak zrobić tempeh i poznasz smaczne sposoby na jego wykorzystanie. Do dzieła!

Tempeh – co to jest?

Jak wspomnieliśmy, receptura tempehu została opracowana w Indonezji. Przyjmuje się, że po raz pierwszy specjał ten przygotowano na wyspie Jawa. Tempeh produkowany jest z ziaren soi, które są gotowane ze składnikiem zakwaszającym (np. octem), a następnie poddawane procesowi fermentacji za sprawą zarodników grzyba Rhizopus oligosporus. Całość jest inkubowana przez 2-3 doby w temperaturze mieszczącej się w przedziale 30-40°C.

W efekcie powstaje produkt o smaku, w którym mieszają się nuty grzybowe i orzechowe. Jego tekstura przypomina odrobinę mięso, więc tempeh zajmuje ważne miejsce w wegetariańskich i wegańskich jadłospisach. Jak zrobić tempeh samodzielnie?

Tempeh – jak jeść?

Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie. Nadaje się do jedzenia na surowo jako np. składnik kanapek. Szefowie kuchni, którzy lubią smaczne kombinacje, dodają go do warzywnych sałatek lub tworzą jeszcze bardziej złożone dania na ciepło.

Doskonale sprawdza się w potrawach typu stir-fry. Przed smażeniem lub pieczeniem warto go zamarynować, np. w mieszance chili, imbiru, sosu sojowego i miodu. Tempeh można wykorzystać jako element nadzienia do sajgonek albo naleśników. Pole manewru jest naprawdę duże!

Tempeh – jak zrobić go samodzielnie?

Popularność diet roślinnych sprawiła, że gotowy tempeh coraz łatwiej jest znaleźć w sklepach. Mimo to warto wiedzieć, że z powodzeniem da się przygotować go w domowych warunkach. Nie jest to trudne, lecz wymaga trzymania się kilku wytycznych – inaczej cała praca pójdzie na marne. Jak się za to zabrać?

  • Suche ziarna soi potrzebują namaczania w zimnej wodzie. Powinno to potrwać dobę. Jeśli chcesz ułatwić sobie nieco pracę w kuchni, wybierz ziarna łuskane.
  • Następnego dnia wymień wodę na świeżą i rozpocznij gotowanie ziaren soi. Pamiętaj o tym, że nie należy ich solić.
  • Podczas obróbki na powierzchni może pojawiać się charakterystyczna piana. To zjawisko w pełni naturalne, ale postaraj się usuwać ją na bieżąco przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • Soję gotuj do momentu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Przeciętnie trwa to 30-40 minut.
  • Pod koniec gotowania należy wlać 3-4 łyżki octu.
  • Odcedź i wyłóż ziarna na gazę lub papierowy ręcznik.
  • Gdy nieco ostygną (do temperatury mniej więcej 30°C) posyp je starterem do tempehu – bez tego składnika nie rozpocznie się fermentacja.
  • Przełóż do kamionkowej miseczki lub niewielkiego naczynia żaroodpornego i przykryj szczelnie folią spożywczą, w której zrobisz niewielkie otwory przy pomocy wykałaczki.
  • Inkubowanie tempehu możesz przeprowadzić na grzejniku, jeśli jesteś w stanie zapewnić stały dopływ ciepła do naczynia. Sprawdzi się również piekarnik ustawiony na 40°C. Po upływie 24-30 godzin tempeh będzie gotowy.

Roślinna kuchnia dla każdego!

Smaczny i treściwy obiad nie zawsze musi oznaczać kawał mięsa na talerzu. Nawet najwięksi miłośnicy schabowego, karkówki i flaczków z chęcią skosztują smażonego makaronu z chrupiącymi warzywami wzbogaconego o domowy tempeh. Możesz dodać go również do szybkiego ryżu z patelni, czyli patentu na nieskomplikowany i smaczny obiad. Tempeh będzie pasować do ciepłej sałatki z pomidorów i szparagów, którą śmiało zaserwujesz sobie w porze lunchu.

Ten sojowy produkt bywa porównywany do bardziej popularnego tofu, jednak różni się od niego sposobem produkcji i walorami smakowymi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać go w przepisie na leczo wegetariańskie z dyni i tofu. Tempeh uwzględnij też w farszu do lekkich gołąbków grzybowych, a z pewnością nie pożałujesz.