Tort wątróbkowy – ukraiński. Przepis

Zakorzeniony w tradycji ukraińskiej tort wątróbkowy to potrawa o niebanalnym charakterze i z pewnością warta wypróbowania. Jak przygotować ten rarytas i jak go podawać?

Ukraiński tort wątróbkowy z drobiu

Tort z wątróbek jest znanym przepisem wywodzącym się z kuchni ukraińskiej serwowanym często jako starter na różnego rodzaju przyjęciach. Danie powstaje na bazie drobiowej lub wieprzowej wątróbki z farszem z marchewki i jajek. W przepisie wykorzystuje się zaledwie kilka składników, ale efekt wizualny jest naprawdę imponujący. Tort wątróbkowy może mieć kilka lub kilkanaście warstw, a im jest ich więcej, tym bardziej okazale wygląda.

Tort wątróbkowy – przepis

Do przygotowania tortu będziecie potrzebowali 0,5 kg drobiowej wątróbki, 0,5 l mleka i 0,5 l wody, a także 4 jajek, 2 szklanek mąki pszennej, dużej cebuli, 2 dużych marchewek, 3-4 łyżek majonezu, oleju oraz przypraw. Marchew ugotujcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wymieszajcie z majonezem i doprawcie do smaku. Następnie ugotujcie na twardo jajka, oddzielcie żółtka od białek i zetrzyjcie je osobno na tarce, a później połączcie z majonezem i doprawcie do smaku.

Najtrudniejszym etapem przygotowania ukraińskiego tortu wątróbkowego jest formowanie placków. Wykorzystacie do ich przyrządzenia wątróbkę i cebulę, które należy przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem, dodać jajka, wodę, mleko i mąkę pszenną, a następnie dokładnie wymieszać i doprawić. Tak przygotowaną masę smażcie na oleju jak naleśniki, a później przekładajcie warstwami farszu z marchewki i jajek. Wierzch tortu posmarujcie majonezem.