W poprzednich wpisach opowiadałem Wam o zielonych, liściastych sałatach. Jak je kupować, przechowywać, komponować dania, z czym łączyć. Teraz zajmę się klasycznymi sałatkami, w których czasami pojawią się także sałaty liściaste.
Na początek sałatka nicejska.
Jak to z klasyką bywa, do końca nie wiadomo, jaki powinien być jej „klasyczny” skład, ani kto pierwszy ją wymyślił – Francuzi a może Włosi? Spór wciąż trwa i pozostaje nierozstrzygnięty. My tymczasem my zabieramy się do przygotowań! Jak zawsze używamy świeżych składników i odnosimy się do nich z należnym szacunkiem. Z ich pomocą zrobimy naprawdę nadzwyczajną sałatkę.
Sałatka nicejska
- 4 porcje
- 150 g mieszanych sałat (gdy mam mało czasu kupuję gotowy miks sałat)
- 300 g tuńczyka z puszki, najlepiej w większych kawałkach i w oleju
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, oczyszczonej i przekrojonej na pół
- 200 g małych ziemniaków, najlepiej młodych
- 4 pomidory
- 100 g czarnych oliwek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 125 ml klasycznego winegretu, świetny jest także sos sałatkowy Knorr
- Oliwa do smażenia
- Pieprz, najlepiej świeżo zmielony, do smaku
Sposób przygotowania:
Osobno ugotuj ziemniaki i fasolkę szparagową – powinna być lekko twarda, nie rozgotowania. Pomidorki zalej wrzątkiem, po 15 sekundach przełóż je do miski z zimną wodą, następnie wyjmij i obierz ze skórki. Przekrój je, usuń gniazda nasienne, i pokrój w ćwiartki.
Sałatę skrop częścią winegretu i podziel na 4 talerze. Na sałacie ułóż porcję tuńczyka, fasolkę, ziemniaki, jajka i pomidory. Dodaj oliwki. Każdą porcję skrop pozostałym sosem. Podawaj z grzankami lub świeżym chlebem. Jeżeli macie możliwość do sałaty nicejskiej dodać można zamiast tuńczyka z puszki, grillowany filet, podzielony na kawałki.
Kolejne pyszne przepisy – już niedługo!
Komentarze (0)