Dla zdrowia!

Choć wodorosty wakame traktuje się zazwyczaj jako dodatek do potraw, nie należy bagatelizować ich wpływu na zdrowie. W składzie morskiej zieleniny znajdują się składniki mineralne, którymi powinniśmy wzbogacać swoje menu dla zachowania dobrej kondycji. Wodorosty wakame stanowią dobre źródło kwasu omega-3, kojarzonego głównie z rybami i regulującego poziom cholesterolu. Algi wakame uznawane są za jedno z źródeł kwasu eikozapentaenowego (EPA) pochodzenia roślinnego. Substancja wspiera serce – nasz najważniejszy mięsień – więc jest to wiadomość warta zapamiętania nie tylko przez wegetarianów i wegan.
powrót do góryZainspiruj się!

W wielu domach wodorosty nadal kojarzą się z egzotyczną ciekawostką kulinarną, do której podchodzi się z dystansem. O ich wybornym smaku warto jednak przekonać się na własnym podniebieniu. Jesteśmy pewni, że tradycyjny składnik kuchni japońskiej także w polskich kuchniach nie okaże się tylko chwilową modą. Szukanie wakame na sklepowych półkach wejdzie nam w nawyk po pierwszej łyżce zupy z makaronem udon. Dzięki niej przekonamy się, że wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować zaskakujące danie. Lista produktów potrzebnych do przyrządzenia przepisu na zupę miso będzie podobnej długości, a z pewnością zaskoczy nas bogactwem aromatu. Jej wykonanie wcale nie zajmuje więcej czasu niż klasycznej pieczarkowej albo ogórkowej. Polecamy zrobienie krupniku po polsku na modłę orientalną – wystarczy niewielki dodatek alg wakame. To delikatna zmiana, dzięki której zachęcimy naszych domowników do poznawania kuchni azjatyckiej krok po kroku.
Zaplanowanie smacznego i różnorodnego jadłospisu do pracy stanowi wyzwanie? Z przepisem na bulgur, czerwoną komosę i jęczmień będzie zdecydowanie łatwiej. Stanowi również apetyczny pomysł na kolorową kolację. Wakame przydadzą nam się jako ważna część receptury na ryż i marynaty do ryżu, ponieważ nie tylko mięsa zyskują na odpowiednim przyprawieniu. Umiejętne obchodzenie się z wodorostami wakame jest kluczowe w czasie przygotowania maki-sushi. Już nie będzie trzeba robić rezerwacji w lokalu z miesięcznym wyprzedzeniem, by skosztować japońskiego rarytasu. Dodatek wakame bardzo mile widziany! Tak samo zresztą jak w smażonych warzywach z woka – tego naczynia będziemy od dziś używać naprawdę często.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Wakame po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet dziesięciokrotnie.
- Wakame należą do gatunku brunatnic, a znane są także jako undaria pierzastodzielna lub pierzasta.
- Wakame rosną w wodzie do głębokości 6 metrów. W większości pochodzą z chłodnych wód Morza Japońskiego i Morza Wschodniochińskiego.
- Uprawy smakowitych alg wakame znajdziemy nie tylko w Azji. W Europie pod tym względem prym wiedzie Francja. Hodowle prowadzone są również w Kalifornii, Argentynie oraz Nowej Zelandii.
- Wakame mogą rosnąć o każdej porze roku. Nawozy i pestycydy nie są konieczne dla uzyskania obfitych zbiorów. Co więcej, są roślinami, które wspierają biologiczną równowagę środowiska wodnego.
- Ich przemysłowa obróbka polega wyłącznie ma myciu, pocięciu na mniejsze kawałki i suszeniu. W przypadku wakame zyskujemy pewność, że mamy do czynienia z produktem całkowicie naturalnym.
- Wakame są istotną częścią diety Genmai-Saishoku, będącą odmianą weganizmu. Wyklucza ona potrawy pochodzenia zwierzęcego oraz żywność wysokoprzetworzoną. Jej podstawą są przede wszystkim owoce i warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem alg. Oprócz wakame zaleca się regularne spożywanie takich składników jak nori i kombu.
- Wodorosty wakame charakteryzuje obecność smaku umami. Został on wyodrębniony przez naukowców stosunkowo niedawno i zakwalifikowany jako piąty, obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego, podstawowy smak odczuwany przez człowieka.
Z czym to się je?

Algi wakame najczęściej sprzedawane są w formie suszonej. Z tego względu wymagają odpowiedniego przygotowania. Nie będzie to jednak proces, do którego potrzeba szczególnych umiejętności kulinarnych. Przed użyciem należy je jedynie namoczyć. Dzięki temu zwiększą swoją objętość i staną się produktem, z którym będziemy chętnie eksperymentować. Po przygotowaniu wodorosty wakame zachwycą mięsistą fakturą, chrupkością i wytrawnym, delikatnie pikantnym smakiem. Zaskoczeni będą zwłaszcza ci, którzy słysząc o wodorostach, określają je mianem morskiej sałaty. Ten rodzaj zieleniny umożliwi nam przygotowanie naprawdę wybitnych dań. Od przekąsek i przystawek, aż po popisowe dania główne.
W trakcie przyrządzania wodorostów nic się nie zmarnuje. Wodę, w której były namaczane, z powodzeniem można wykorzystać jako składnik bulionu do duszonych mięs lub zup. Taki zabieg zapewni potrawom charakterystyczny aromat i głębię smaku. A co z samymi wakame? Są znakomitym dodatkiem do orientalnych sałatek. Postawmy tym razem na morskie klimaty, dorzucając do nich owoce morza – krewetki, kalmary lub ośmiorniczki. Do dressingu wakame warto wykorzystać sos sojowy i miód. Glony w kuchni japońskiej są na tyle istotnym składnikiem, że możemy spotkać się z przepisami na sałatkę o nazwie goma wakame. Idealna w formie przystawki przed daniem głównym, składa się głównie z wodorostów z dodatkami. Ich smak powinien zostać wzbogacony prażonymi ziarnami sezamu, octem ryżowym, sosem sojowym, imbirem, odrobiną pora i miodem lub cukrem trzcinowym. Oto zielenina w nowym wydaniu. Będzie stanowić przyjemną odmianę dla klasycznych sałatek, które zazwyczaj serwujemy do obiadu.
Była już mowa o bulionie, czas na typowe dla kuchni azjatyckiej zupy. Niejedna okaże się wspaniałą, orientalną alternatywą dla swojskiego rosołu. Idealna w momentach, gdy do naszych kuchni wkracza monotonia. Wakame są ważnym elementem zupy miso-shiru, ale równie dobrze sprawdzą się w polskich zupach warzywnych oraz w krupniku. Doskonale pasują do dań makaronowych i to nie tylko z azjatyckim makaronem udon. Wakame komponują się znakomicie z rybami i tofu. Ze względu na swój smak i strukturę algi są często używane w daniach wegetariańskich. Nadają się świetnie do krótkiego smażenia w potrawach typu stir-fry, a obtoczone w panierce i upieczone w piekarniku zamienią się w fantastycznie chrupiącą przekąskę. Wodorosty wakame w pyszny sposób wzbogacą naszą kuchnię.
powrót do góry
Komentarze (0)