Wareniki, a pierogi i pielmieni – czym różnią się od siebie? Co to za danie?

Wareniki pochodzą z Ukrainy, gdzie są traktowane jako narodowa potrawa. Te pyszne pierogi zachwycają bogactwem farszów! Z owocami, serem, makiem – wariantów tego przysmaku jest naprawdę wiele. O walorach tego ukraińskiego dania mogliśmy nawet czytać w literaturze! Czy wareniki są identyczne jak polskie pierogi? Czym wyróżnia się to ukraińskie danie? Zostańcie z nami, poznajcie odpowiedzi na te pytania i zostańcie pierogowymi specjalistami. Zapraszamy!

Pierogi wareniki – co to za specjał?

Kuchnia ukraińska zaskakuje nas bogactwem smaków i różnorodnością. Tradycyjnym daniem w tym kraju są wareniki, czyli średniej wielkości pierogi. Ten przysmak charakteryzuje się półkolistym lub półksiężycowym kształtem, jednak nie o wygląd tutaj chodzi! Wareniki zachwycają tym, co mają w środku. Uwierzcie nam, że wariantów tych pierogów jest naprawdę dużo! Można podawać je na słodko ze świeżymi owocami, np. jabłkami i truskawkami. Często pierogi nadziewane są również bakaliami, orzechami oraz makiem. Nie myślcie jednak, że wareniki mają tylko słodki farsz! W środku tych pierogów możemy również znaleźć nadzienie ziemniaczane, kaszę i grzyby.

Wareniki a pierogi

Czy wyróżniamy jakieś różnice między warenikami, a polskimi pierogami? Kiedyś wskazalibyśmy na obecność mięsa w farszu. Na początku wareniki były daniem jarskim, jednak z biegiem czasu skład tych pierogów się zmienił. Teraz w farszu tych ukraińskich specjałów znajdziemy nie tylko mięso, ale również podroby. Składniki na ciasta tych pierogów są praktycznie takie same: mąka, jajka, woda i sól. Możemy jednak zwrócić uwagę na różnice w popularnych farszach. W Polsce rzadziej robimy pierogi z makiem i bakaliami, a Ukraińcy często sięgają po te składniki. Czy wareniki są znane na świecie? Oczywiście, że tak! Za granicą wareniki często noszą nazwę pierogi lub dumplings.

Pielmieni a wareniki

Wspomnijmy również o zestawieniu wareników z pierogami pielmieni. Czy te dwie potrawy są identyczne? Zdecydowanie nie! W tym przypadku możemy wyróżnić kilka znaczących różnic! Przede wszystkim pielmieni są zdecydowanie mniejsze od wareników i ich kształt przypomina ludzkie ucho. Warto zwrócić również uwagę na farsz! Mięsne składniki w specjale pielmieni są surowe w chwili nadziewania. Po przyrządzeniu ich środek jest niezwykle soczysty i przy gryzieniu pierożka powinien wypływać z niego wywar. Wareniki ukraińskie faszerujemy raczej smażonym lub ugotowanym mięsem.

Pierogi – spróbujcie naszych przepisów

Wareniki, co to? Nie zastanawiajcie się już dłużej nad tym pytaniem! Przyrządźcie znakomite pierogi w swojej kuchni i zachwyćcie nimi bliskich. Przygotowaliśmy dla Was znakomite receptury!

Pierogi z makiem to danie, które króluje w ukraińskiej kuchni. Próbowaliście kiedyś takiego farszu? Jeżeli nie, to nadszedł czas, by to zmienić!

A dla osób, które lubią tradycyjne potrawy, polecamy pierogi z mięsem. To danie nigdy nie zawodzi i zawsze smakuje tak samo dobrze!

Wspominaliśmy również o znakomitych pierożkach pielmieni. Spróbujcie naszej receptury, a z pewnością miło się zaskoczycie. To doskonała propozycja na obiad!

A fanom słodkich wyrobów polecamy pierogi z serem. Polejcie je słodką śmietanką lub masłem, a efekty będą zachwycające. Życzymy Wam smacznego!