Zazwyczaj wiele uwagi poświęcamy wybraniu najlepszych mięsnych porcji, lecz warzywa na rosół są równie ważne! Czy na pewno wiesz, czego nie może zabraknąć w przepisie na perfekcyjny wywar? Przygotowaliśmy krótki poradnik, dotyczący właśnie tej kwestii. Dowiesz się z niego, kiedy dodać warzywa do rosołu i jak wykorzystać je w innych daniach. W twojej kuchni nic nie się zmarnuje!
Jakie warzywa do rosołu?
Co prawda w sklepach znaleźć można gotowe zestawy włoszczyzny do rosołu, jednak warzywa na rosół lepiej jest kupować oddzielnie. Dzięki temu będziemy mogli je dokładnie obejrzeć, wybrać najbardziej dorodne sztuki i nabyć dokładnie taką ilość, jaka jest nam potrzebna.
Jakie warzywa do rosołu powinny zatem znaleźć się na naszej liście zakupów? W rosołowym zestawie nie może zabraknąć marchewki, która korzystnie wpływa na kolor bulionu oraz nadaje mu nutę delikatnej słodyczy. Dla równowagi przyda się korzeń pietruszki o nieco gorzkawym smaku. Por dodaje ostrości, a opalana cebula odpowiada za niezrównany aromat. By rosół był kompletny, dodajmy również kawałek selera.
Czy obierać warzywa do rosołu?
Nie ma takiej potrzeby. Pozostawienie warzywnej skórki pozwoli zachować więcej składników odżywczych podczas gotowania jarzyn. Trzeba jednak pamiętać o tym, by wybierać świeże i młode warzywa na rosół, bez jakichkolwiek uszkodzeń czy oznak psucia. Konieczne jest także ich dokładne wyszorowanie szczoteczką pod bieżącą wodą.
Kiedy dodać warzywa do rosołu?
Mimo że spotkać się można z różnymi opiniami, większość szefów kuchni jest zgodna: warzyw na rosół nie wkładamy do garnka na samym początku. Poleca się zrobić to mniej więcej w połowie gotowania. Zdążą zmięknąć i nadać wywarowi doskonały smak, ale jednocześnie nie zostaną pozbawione witamin i innych wartościowych substancji.
Jak wykorzystać warzywa z rosołu?
Na rosole kulinarny świat się nie kończy! Z warzyw na rosół, które wykorzystaliście do jego ugotowania, wyczarujecie bardzo różnorodne potrawy. Dodawać je można do rozmaitych sałatek, w tym kultowej sałatki jarzynowej. Dla niecierpliwych kucharzy polecamy szybką sałatkę jarzynową – przygotujecie ją w zaledwie 20 minut. Warzywa do rosołu wzbogacą smak duszonego kurczaka z pomidorami. W przypadku tej potrawy zużyjecie także wcześniej ugotowane mięso. Co powiecie na pasztet z selera, czyli wegetariańską wariację na temat klasycznego mięsnego dania? Zapiekany ryż z warzywami wasi bliscy powitają na stole z równie dużym entuzjazmem!
Niech w świątecznym menu nie zabraknie warzywnych tymbalików, będących bardzo kolorowym akcentem w jadłospisie. Macie jeszcze dodatkową porcję marchwi i cebuli? Świetnie się składa, bowiem do zupy warzywnej będą jak znalazł. Ogromną zaletą gulaszu z warzyw i kurczaka jest fakt, że można go dowolnie modyfikować i rozwijać ten przepis według własnych upodobań. Dodanie do niego warzyw z rosołu jest jak najbardziej dozwolone!
Nie bój się eksperymentować. Warzywa z rosołu doskonale sprawdzą się jako składniki warzywnego sosu do makaronu, risotto i zapiekanek. Można zamienić je w apetyczne kotleciki lub farsz do naleśników i pierogów. Własnoręcznie przygotowane smarowidła do kanapek też wyjdą pierwszorzędnie, jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać warzywa z rosołu!
Komentarze (0)