Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma pewnie nie najlepsze doświadczenia z baraniną. Rzeczywiście baranina to wyzwanie dla odważnych. Natomiast dzisiaj w sklepach dostępna jest przede wszystkim jagnięcina, czyli mięso młodych baranów. Pyszne, delikatne i soczyste, gdy dobrze je potraktujemy i nie wysuszymy. Czas pieczenia to kwestia kluczowa, bo jagnięcina jest bardzo chudym mięsem. I dlatego zachęcam do jagnięciny pod warunkiem, że będziecie dobrze pilnować czasu. Jagnięcinę przed pieczeniem marynuję w czosnku i rozmarynie z dodatkiem mięty. Klasyczny brytyjski sposób na jagnięcinę wymagania podania do niej sosu miętowego. Ale to propozycja dla odważnych. Sos miętowy jest moim zdaniem specyficzny i trzeba czasu, żeby docenić jego smak. A, i jeszcze jedno. Pieczona jagnięcina jest bardzo prosta do przygotowania. Spróbujcie, a przekonacie się sami.

Udziec jagnięcy:
Czas przygotowania 30 minut
12 porcji

Składniki:
- 1 noga przednia jagnięca, około 1,5 do 2 kg, tylna będzie większa
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 seler
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 doniczka świeżej mięty
- 4 łyżki musztardy typu Dijon
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek przyprawy do mięs knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sos pieczeniowy Knorr ciemny
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania

Czosnek pokrój w cienkie plastry. Rozmaryn i miętę posiekaj, cebulę pokrój w plastry, marchew i selera zetrzyj na tarce. Połącz warzywa i zioła z oliwą, musztardą, octem i przyprawą Knorr. Mięso umyj i osusz. Małym, ostrym nożykiem zrób w mięsie nacięcia i włóż w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzyj marynatą i zawiń w folię aluminiową. Odstaw do lodówki, na co najmniej dwa dni.

Zamarynowane mięso piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez około 2 godziny, sprawdzając w międzyczasie czy jest miękkie. Usuń folię a mięso dopiecz jeszcze przez około 20 minut bez przykrycia. Pamiętajcie, że przed podaniem mięso powinno odpocząć pod przykryciem 10-15 minut, aby był miękkie a soki równomiernie rozeszły się po całym kawałku. W międzyczasie powstały podczas pieczenia sos połącz z 400 ml czerwonego wina i gotuj przez 20 minut. Gdy sos zredukuje się połącz go z sosem pieczeniowym ciemnym Knorr i gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Przecedź. Podawaj z upieczoną nogą jagnięcą.

Do jagnięciny przygotowuję ziemniaki pieczone z warzywami inspirowane kuchnią włoską, a właściwie sycylijską.

Pieczone ziemniaki z warzywami
6 porcji
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych małych
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 opakowania cebulek szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 2 ostra papryka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 kilka gałązek świeżej szałwii
- 100 g oliwek zielony lub czarnych
- 1 bakłażan
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki Delikatu warzywnego Knorr

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokrój w cząstki lub jeśli są młode i małe przekrój tylko na pół. Umieść w dużej misce. Cebulę obierz i przekrój na pół, cukinię, paprykę i bakłażan pokrój w grubą kostkę ok. 2 cm. Połącz z ziemniakami. Dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i pokrojoną drobno ostrą paprykę, posiekany rozmaryn i szałwię. Całość oprósz delikatem warzywnym, dodaj oliwki.

Wszystko razem rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez około 40 do 50 minut. Tuż przed podaniem nastaw w piekarniku górne pieczenie, aby ziemniaki dobrze się zarumieniły.

Wesołych Świąt!