Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. W tym roku proponuję łososia glazurowanego w galarecie. Brzmi dość dystyngowanie, ale nie zrażajcie się. To nie jest specjalnie skomplikowane danie.

Łosoś glazurowany pod galaretą:
Przepis na około 15 porcji
Czas przygotowania 40 minut plus czas wymagany na stężenie galarety i ugotowanie wywaru

Składniki:
- 1,5 kg fileta z łososia
- 300 g majonezu Hellmann’s babuni
- 20 g żelatyny – 1 torebka
- sok z jednej cytryny
- 1 paczuszka szafranu – 1 g
- 500 ml soku jabłkowego
- 500 ml wermutu ziołowego + jeszcze 200 ml
- listek laurowy, ziele angielskie
- 1 Knorr Bulionetka warzywna
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko

Sposób przygotowania

W garnku nastaw wywar na galaretę, połącz sok jabłkowy z wermutem dodaj, część pęczka koperku ziele angielskie liść laurowy, bulionetkę warzywną oraz rozdrobnione warzywa. Całość gotuj przez 10 minut. W między czasie przygotuj łososia usuń z niego wszystkie ości, odetnij skórę a mięso podziel na około 100 g kawałki. Mięso zanurz w gotującym się wywarze na 5 minut przykręcając jednak gaz tak, aby płyn nie bulgotał. Gotowe steki z łososia ułóż na kratce podłóż pod nią tace i wystudź. Wywar przecedź i schłodź do temperatury 40°C połącz z białkiem, energicznie mieszając, zagotuj, a następnie przecedź przez ściereczkę. Płynu powinno pozostać około 700 ml odlej z niego 200 ml pozostała część zagotuj, dodaj 10 g żelatyny Odstaw, aby wystygła. – Jeśli płynu zostanie mniej uzupełnij go do odpowiedniego poziomu sokiem jabłkowym, winem lub po prostu wodą.

W pozostałych 200 ml płynu zagotuj szafran. Gotuj przez około 4-5 minutę, dodaj pozostałe 10 g żelatyny i dokładnie rozmieszaj. Wywar połącz z sokiem z cytryny i majonezem. Powinien wyjść żółty majonez o płynnej konsystencji. Tak przygotowanym majonezem zalej dokładnie wszystkie steki z łososia. Wstaw je do lodówki, aby majonez stężał.

Każdy kawałek łososia udekoruj kawałkiem koperku ułóż na odpowiednim półmisku i zalej tężejącą już galaretą.

Moja rada jak przygotować się do realizacji tego rodzaju (a właściwie wszystkich, szczególnie tych bardziej skomplikowanych przepisów) - dokładnie przeczytajcie przepis PRZED przystąpieniem do gotowania, a następnie przygotujcie wszystkie składniki i dopiero wtedy zacznijcie gotować.

Miłego i owocnego gotowania życzę Państwu i sobie.