Jak najprościej kolorować świąteczne jajka?
Bardzo skutecznie można je zafarbować gotując w wodzie z łupinami cebuli – w efekcie będą złocisto-brązowe. Ta metoda gwarantuje najtrwalszy efekt. Spróbujcie także łupin cebuli czerwonej – kolor jest głębszy I bardziej intensywny. Jajka nabiorą koloru gotowane z burakami lub słodką papryką.
Pomysłów na przygotowanie wielkanocnych jaj jest niezwykle dużo. Aby zrobić to prosto i efektownie, można jajka ugotować w koszulkach, delikatnie wlewając rozbite jajko do wrzącej wody z octem. A następnie ułożyć na tostach udekorowanych szynką lub wędzoną rybą.
Mam dla Was jeszcze kilka przydatnych świątecznych porad aby Wielkanoc była wyłącznie czasem radości i odpoczynku, bez niepotrzebnego stresu i pośpiechu
Co zrobić gdy świąteczny żurek jest przesolony?
To proste. Najlepiej rozcieńczyć go wywarem niezawierającym soli, wodą lub śmietaną, aż do uzyskania oczekiwanego smaku.
A jak przechowywać pieczone mięso, by zachowało jędrność i smak?
Istnieje na to prosta recepta – należy je po upieczeniu przechowywać w plastykowym pojemniku zawinięte w folię aluminiową. Dawniej pieczyste przechowywano w dużej ilości tłuszczu, który przykrywał mięso. Jeśli wykorzystamy ten sposób, mięso zachowa świeżość nawet przez tydzień.
W jaki sposób przyrządzić smaczną białą kiełbasę?
Białą kiełbasę powinno się gotować nie więcej niż 20 minut (czas należy uzależnić od jej grubości) w gorącym wywarze (temp. 80-90°C). Znakomicie smakuje z sosem chrzanowym.
Barszcz biały Wielkanocny
Czas przygotowania: 60 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- kiełbasa biała surowa - 4 sztuki
- włoszczyzna - 1 pęczek
- żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
- chrzan ze słoika - 1 łyżka
- jajka - 4 sztuki
- ziemniaki - 5 sztuk
- śmietana kremowa - 100 mililitrów
- świeżo mielony pieprz
- majeranek - 1 łyżka
Sposób przygotowania
Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, aż ziemniaki będą gotowe, po czym usuń włoszczyznę. Kiełbasę sparz przez minutę. Po wyciągnięciu z rosołu, kiełbasę pokrój w plastry i dodaj z powrotem do zupy. Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec gotowania dodaj świeżo mielony pieprz, majeranek i śmietanę. Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym w ćwiartkę.
Komentarze (0)