Pizza w kształcie wieńca wygląda bardzo efektownie i robi prawdziwą furorę na przyjęciach. Sprawdźcie, jak zrobić wieniec pizzowy, żeby zachwycił gości.
Wieniec pizzowy – przepis na nietypową pizzę
Pizza ukształtowana na wieniec z ułożoną w środku miseczką wypełnioną sosem jest nie tylko świetną przekąską, ale też wspaniałą dekoracją, która zawsze zwraca uwagę. Wbrew pozorom wieniec pizzowy z gotowego ciasta nie jest wcale tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Możecie go zrobić z domowego ciasta drożdżowego lub wykorzystać szybszą metodę z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Istotna jest tylko właściwa technika jego przygotowania i oczywiście dobrej jakości składniki. Nawet jeśli za pierwszym razem wieniec nie wyjdzie wam idealnie symetryczny, to praktyka czyni mistrza i każda kolejna próba na pewno da coraz lepsze efekty.
Wieniec pizzowy z ciasta francuskiego
Do przygotowania wieńca będziecie potrzebowali dużego gotowego płatu ciasta oraz składników jak na pizzę: 2-3 łyżek sosu pomidorowego, garści salami lub szynki, sera mozarella, 2 świeżych pomidorów, kilku przesmażonych pieczarek i 2-3 ogórków kiszonych lub innego zestawu ulubionych dodatków. Ciasto posmarujcie sosem i ułóżcie na nim wybrane składniki, a następnie zawińcie całość szczelnie w rulon i uformujcie kółko, a co kilka centymetrów zróbcie w cieście nacięcia na głębokość 2/3 grubości rulonu (z zachowaniem odpowiedniego marginesu bezpieczeństwa, by całkowicie go nie przeciąć). Uformowany wieniec pizzowy należy piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze (0)