Dla zdrowia!

Wieprzowina wciąż zmaga się z łatką tłustej i ciężkostrawnej. Czy stała się ofiarą krzywdzących plotek? I tak, i nie. Tłuste kawałki boczku lub podroby z pewnością nie służą ani smukłej linii, ani prawidłowemu poziomowi cholesterolu we krwi. Karkówka nie powinna być stałym elementem jadłospisu, lecz w rozsądnych ilościach wszystko jest dla ludzi. Z kolei znacznie chudsza szynka i schab mogą, a nawet powinny pojawiać się na liście zakupów. Nie ważne, czy zależy ci na pro-zdrowotym menu, czy po prostu urozmaiceniu codziennych posiłków. Z pewnością nie chcesz, by ktokolwiek podłożył ci świnię… Ale jeśli ktoś położy ją na twoim talerzu, serdecznie podziękuj i jedz ze smakiem! Wieprzowina jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Po takim obiedzie można góry przenosić! Pod tym względem przewyższa faworyzowanego w ostatnich latach kurczaka. To tłuste dodatki i smażenie na głębokim tłuszczu czynią z wieprzowiny kaloryczne danie. Witaminy z grupy B – przede wszystkim B1, B6 i B12 – bardzo upodobały sobie wieprzowinę. Na szczególną uwagę zasługuje witamina PP, znana także jako B3 i niacyna. Polędwiczka na obiad wskazana! Potrzebujesz żelaza? Kilka gryzów mięsa to idealny pierwszy krok do tego, by nadrobić straty. Witaminy A oraz E zadbają o gładką, zdrową skórę. Kości i mięśnie nie do zdarcia? To musi być tandem witamin D i K! Arcyważne w okresie wzrostu, lecz na co dzień też nie wolno o nich zapominać. Wszystko wskazuje na to, że zły urok został zdjęty z wieprzowiny. Nie pozostaje ci nic innego, jak przystąpić do gotowania!
powrót do góryZainspiruj się!

Przed pojawieniem się schabowego wieprzowinę postrzegano w Polsce jako mało wykwintne mięso. Serwowano ją głównie na stołach niższych warstw społecznych. Wyznawano zasadę, że posiłek powinien przede wszystkim napełniać brzuch, niekoniecznie powalać smakiem. Tak się składa, że wieprzowina potrafi jedno i drugie, więc żal nie wykorzystać tego potencjału. Porządna porcja karczka z piekarnika w śródziemnomorskim stylu nasyci każdego, kto ma za sobą ciężką, fizyczną pracę. W dzień wolny od pracy również będzie prezentować się znakomicie, nawet w czasie ważnej uroczystości! Podczas rodzinnego świętowania na stole nie powinno zabraknąć szynki marynowanej w pieprzu. Jest to pyszna alternatywa dla wędlin ze sklepowych półek. Sprawdź, jaka jest przy tym prosta w przygotowaniu! Chcesz zapunktować u swoich gości? Z polędwiczkami w sosie malinowym zdobędziesz najwyższe noty! Owocowy smak doskonale komponuje się z mocnym, czarnym pieprzem.
Szukasz szybkiego, sycącego dania na co dzień? Wystarczy pół godziny i sznycel w sosie miodowym (tzw. ministerski) masz na stole!. Bez rezerwacji biletów, ciężkiego bagażu i kłopotliwej zmiany strefy czasowej wylądujesz w samym sercu Azji. Kuchnia azjatycka doskonale wie, jak radzić sobie z tym soczystym mięsem. Szynka w miodzie na sposób chiński to kolejny przepis na szybki i zaskakujący posiłek. Koniecznie dodaj ten przepis do ulubionych. Idziemy o zakład, że wkrótce będziesz znał go na pamięć. Spis potrzebnych składników do wieprzowiny po karaibsku w marynacie jerk lepiej mieć zawsze pod ręką. Bogactwo dodatków może przyprawić o zawrót głowy!
powrót do góry
Czy wiesz, że?

- Przeciętny Polak spożywa około 38 kilogramów wieprzowiny w ciągu roku. To aż 10 kilogramów więcej od mięsa kurczaka, które w ciągu ostatnich lat bije rekordy popularności. Pozory bywają mylące!
- Wygląda na to, że wieprzowina rządzi! Stanowi aż 40% mięsa spożywanego na całym świecie. Prym wiodą kraje europejskie, w których średnie spożycie na jednego mieszkańca wynosi 34 kilogramy, a produkcja to około 23 milionów ton rocznie.
- W produkcji wieprzowiny przodują Chiny, wytwarzając około 54 milionów ton mięsa każdego roku! Jednocześnie zajmują drugie miejsce pod względem ilości zjadanego mięsa. Kto wie, być może jego spora część wykorzystywana jest do słynnej wieprzowiny Gong Bao?
- Nie wszędzie statystyki wyglądają podobnie. Mięso wieprzowe w ogóle nie jest wykorzystywane w kuchni muzułmańskiej i żydowskiej. Wynika to z zasad religijnych.
- W ciągu ostatnich 20–25 lat diametralnie zmieniały się metody hodowli zwierząt. Świnie przeszły na dietę! Producenci wieprzowiny stawiają na wybrane rasy oraz mniej kaloryczne i jednocześnie lepsze jakościowo pasze. Wzrasta ilość chudego mięsa ze zdecydowanie mniejszą zawartością tłuszczu.
- Choć wydaje się, że tradycyjny schabowy jest w polskiej kuchni od zawsze, jego historia jest stosunkowo krótka i sięga XIX wieku. Pierwszy oficjalny przepis pojawił się w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za pięć złotych. Jest to najprawdopodobniej polska wariacja na temat sznycla wiedeńskiego, bijącego rekordy popularności na terenach monarchii austro-węgierskiej.
Z czym to się je?

Proste w przygotowaniu mięso, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Soczysta i uniwersalna – taka jest wieprzowina! Kotlet schabowy od lat króluje na polskich stołach, aromatyczne kiełbasy są dobrem narodowym, docenianym także za granicą, a pachnąca karkówka jest gwarancją udanego grillowania. Wystarczy odrobina fantazji, by z wieprzowiny przygotować zupełnie nowe potrawy, które zachwycą najbardziej wymagające podniebienia. Duszona z jabłkami i cydrem wprawi w doskonały humor największego marudera. Z dodatkiem mango lub ananasa zostanie przewodnikiem po świecie azjatyckich przysmaków. Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą będą ozdobą eleganckiego przyjęcia. Wieprzowina to mięso dla każdego! Blado lub intensywnie różowy kolor jest oznaką dobrej jakości i bogatego smaku. Mięso wieprzowe powinno być wilgotne, zwarte, jędrne, o świeżym zapachu i białym tłuszczu – na to zwracaj uwagę w czasie zakupów! Kiepskiego produktu nie uratują nawet najlepsze dodatki. A z nimi akurat warto zaszaleć! Cebulę i czosnek prawdopodobnie zawsze masz pod ręką. Może odrobina miodu? Wieprzowina potrafi być naprawdę słodka! Z musztardą pokaże, że nie brakuje jej pazura. Z imbirem i trawą cytrynową czeka cię orientalna przygoda. Orzeźwiająca cytryna? Będzie się działo w świecie marynat! Oregano, kolendra i bazylia pomogą wieprzowinie wspiąć się na aromatyczne wyżyny! Niezależnie od tego, jaki rodzaj gotowania lubisz najbardziej, wieprzowina zawsze się sprawdzi. Z utęsknieniem wypatrujesz pierwszych oznak wiosny? Jeśli wystarczy ci odrobina słońca, by rozpocząć sezon grillowy, wybieraj karkówkę, schab z kością i boczek. Kawałki wieprzowiny z nieco większą ilością tłuszczu będą bardziej soczyste. Z podobnych względów do pieczenia wybieraj duże kawałki – żeberka i szynkę. Do smażenia najlepiej nadają się polędwiczki i schab. Marynata obowiązkowo! Niech mięso wieprzowe marynuje się przez całą noc. Pamiętaj, że za każdym razem możesz użyć innego zestawu ziół – wieprzowina prędko ci się nie znudzi! Jesteś fanem duszonych potrawek? Zaopatrz się w golonkę, łopatkę, żeberka, boczek i szynkę. Mięso wieprzowe jest bardzo ugodowe – pozwoli się nadziać! W końcu przyprawy tak samo dobrze działają od wewnątrz.
powrót do góry
Komentarze (0)