Grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… Jest mnóstwo różnych sposobów na przyrządzenie wspaniałych szparagów. Jakże cennych podczas ich krótkiego – niestety! – sezonu. Szparagi doskonale nadają się na grilla.


Przyznam, że lubię, gdy szparagi po grillowaniu są lekko przypalone – wciąż chrupkie łodyżki mają świeży smak z delikatną nutą słodyczy. Do tak przygotowanych szparagów wystarczy dodać odrobinę posiekanej szalotki lub czerwonej cebulki oraz skropić sosem z oliwy i octu balsamicznego czy winnego. Można użyć po prostu sosu sałatkowego Knorr. Wyśmienite danie! Jeden pęczek zazwyczaj wystarczy dla 2 osób. Jeśli jest Was więcej, dodajcie ugotowane na twardo jajka, kilka pomidorków koktajlowych i 2-3 posiekane fileciki anchois (lub krewetki i awokado) – w kilka chwil przygotujecie pyszną sałatkę dla całej rodziny.
Spróbujcie też połączenia truskawek ze szparagami – piękny kolor, a jaki smak!


Jednym z klasycznych, eleganckich acz prostych sposobów na podanie zielonych lub białych szparagów jest dodatek sosu holenderskiego. W takiej formie stają się wyśmienitą przystawką lub dodatkiem, np. do smażonej polędwicy wołowej lub cielęciny.

Czym jednak byłby sezon na szparagi bez mojego przysmaku, szparagowego risotto? Oto jeden z moich ulubionych przepisów:
Risotto ze szparagami i kozim serem
(4 porcje)

    • 160 g ryżu do risotto, np. arborio

    • 30 g szalotek, obranych i drobno posiekanych

    • 80 ml białego wytrawnego wina

    • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego przygotowanego z kostki lub bulionetki Knorr

    • 30 g twarożku koziego

    • 30 g startego sera parmezan lub innego sera twardego

    • 30 g masła lub margaryny

    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

    • 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na kawałki

    • Pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

W szerokim rondlu o grubym dnie zeszklij szalotki na połowie masła lub margaryny. Dodaj ryż i cały czas mieszając, chwilę przesmażaj, aż ryż się zrobi szklisty. Dolej wino i odparuj. To zajmie około 5 minut.

Następnie porcjami zacznij dolewać bulion. Cały czas mieszaj risotto i dolewaj kolejną porcję bulionu dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Powinno to zająć ok. 15-20 minut.

Gdy ryż jest prawie gotowy, ok. 3 minuty przed końcem dodaj szparagi, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodaj parmezan, ser kozi oraz pozostałe masło lub margarynę i posiekany czosnek. Bardzo dobrze wymieszaj i od razu podawaj.

Co za uczta! Szparagi pasują też do makaronu. Sprawdźcie koniecznie na https://www.przepisy.pl