Dzisiaj poszukamy kolejnych pomysłów na dania jednogarnkowe. Z dalekich Indii przenieśliśmy się już do Europy. A jeżeli jesteśmy w Europie to na chwilę musimy wpaść do malowniczej, słonecznej Italii. Makarony i risotta to tylko niewielka część potraw jednogarnkowych proponowanych przez włoską kuchnię.

Makarony to dzień powszedni, bo gotujemy je często i w takiej lub innej formie i znamy dość dobrze. Wolę dłużej zatrzymać się nad risotto, bo to wciąż mało popularne u nas danie. A zdecydowanie warte propagowania. Chciałbym zachęcić Was do przygotowania risotto. Jest zaskakująco łatwe i uniwersalne. Wymaga oczywiście odrobiny skupienia – trzeba dolewać rosół porcjami i pilnować aby ryż nie przypalił się. Ale to tylko 15-20 minut uwagi a zapach i smak - niebiańskie.

Obejrzyjcie krótki film, w którym Szef Kuchni Knorr Marcin Markowski, pokazuje jak przygotować ryż do podstawowego risotto i na co należy zwracać uwagę aby było idealne.

Przygotowanie ryżu do risotto to dopiero początek kulinarnej przygody. Czas na pozostałe składniki. Grzyby, kurczak, szpinak, owoce morze, boczek, kiełbasa, brokuły czy zielony groszek - to tylko niektóre propozycje dodatków do risotto. To jedno z tych dań, które pozwala dać się ponieść wyobraźni. Sprawdźcie na przykład jak smakuje kolorowe risotto z warzywami. Wybór warzyw należy do Was.

https://www.przepisy.pl/przepis/kolorowe-risotto-z-kurczakiem

A może dziś wypróbujecie przepis na risotto ze szpinakiem i boczkiem?

https://www.przepisy.pl/przepis/risotto-ze-szpinakiem-i-boczkiem

Smacznego!