Wołowina po burgundzku:
Czas: 2 godziny
6 porcji
Składniki:
- 1 Knorr Kostka Rosołowa Wołowa
- 3 liście laurowe
- 150 g wędzonego boczku
- 1 kg mięsa wołowego np. z udźca
- 15 cebulek szalotek lub cebulek perłowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżego tymianku
- szklanka czerwonego wina, (jeżeli macie ochotę)
Sposób przygotowania:
Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w trzy centymetrową kostkę. Szalotki obierz i przekrój na pół. W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij je. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj wołowinę i smaż ją do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie zalej około pół litrem wody lub winem i 250 ml wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj wcześniej obsmażony boczek oraz cebulkę, tymianek i czosnek. Dodaj rosół wołowy przygotowanym z Knorr Kostki Rosołowej. Całość gotuj jeszcze 40 minut.
Pomysłów na mięsa duszone jest bardzo wiele, ale koniecznie muszę wspomnieć o znanej wszystkim i wielce lubianej potrawie z kraju naszych bratanków. Mam na myśli gulasz węgierski.
https://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-po-wegiersku-z-miesem-wolowym
W następnym wpisie jeszcze trochę o wołowinie. Wyruszymy w poszukiwaniu smaków orientalnych i wrócimy do domu, aby upiec sztufadę.
Serdecznie zapraszam.
Komentarze (0)