Dla zdrowia!

W 100 gramach warzywa mieści się ok. 50 kalorii, więc podjadanie to nie grzech. Zawarta w niej niacyna – wspiera działanie układu nerwowego i pozwala utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że może być włączony do diety diabetyków. Chyba nie potrzebujesz więcej powodów, by włączyć karczocha do swojej diety?
powrót do góryZainspiruj się!

O karczochu wiesz już prawie wszystko. Najwyższa pora na zajęcia w terenie! W końcu to praktyka czyni mistrza. Pytanie pierwsze: czy to koktajl, czy dip? A może gęsty sos? Nie, to puree z karczochów! Zrób sobie przerwę od ziemniaków. Nowa wersja tego dania jest lżejsza, wzbogacona o pesto i kawior, a jak wygląda? Jak milion dolarów! Skoro zaczynasz posiłek tak wykwintną przystawką, obiad musi jej przynajmniej dorównać. Przepis na comber jagnięcy z sosem rabarbarowym trzyma poziom i sięga po najlepsze sezonowe smaki. Wykorzystaj lato w pełni. Nie ma to jak sałatka z karczochem i bobem zjedzona na tarasie albo sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi, którą podasz na swoim wakacyjnym przyjęciu. Te składniki szturmem zdobywają najmodniejsze lokale w mieście. Zaserwuj je gościom u siebie w ogrodzie! Chodzi za Tobą coś konkretniejszego, ale bez zbędnych kalorii? Przepis na kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych to strzał w dziesiątkę! „Na parze” nie musi oznaczać „bez smaku”! Zioła i warzywa już się o to postarają. Zostało Ci kilka składników i chcesz zrobić porządki w lodówce? Uniwersalna frittata z pieczarkami i karczochami sprawi, że nic się nie zmarnuje. Pyszne zarządzanie kuchnią – to lubimy!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. Jednym z najpopularniejszych dań są carciofi alla romana, czyli karczochy po rzymsku. Ich sekretem jest nadzienie: pikantny farsz z oliwek, bułki tartej i ziół – między innymi pietruszki oraz mięty.
- Trudno jednoznacznie określić pochodzenie karczocha. W starożytnej Grecji i Rzymie był traktowane nie tylko jako przysmak, ale również jako lek na dolegliwości trawienne. Inne źródła donoszą, że jego ojczyzną najprawdopodobniej były tereny północnej Afryki, Egiptu lub Etiopii, a w Europie pojawił się w średniowieczu.
- Kwiatostany karczocha zostały uwiecznione na jednej z dwudziestu dwóch „owocowych kolumn” zdobiących Pałac w Wilanowie. Do zobaczenia w czasie spaceru po Warszawie!
- We Włoszech w latach 50. XX wieku zapoczątkowano produkcję alkoholu z liści karczocha. Likier Cynar zwykle jest podawany z wodą sodową, sokiem pomarańczowym lub jako składnik drinków.
- Aktualnie największymi producentami karczocha są Włochy, Hiszpania, Egipt, Argentyna, Peru i Algieria. To zdecydowanie ciepłolubny typ!
- Wykształcone pędy kwiatowe karczocha standardowo osiągają średnicę od 5 do 8 centymetrów i ważą od 50 do 500 gramów.
Jak się za to zabrać?

Karczoch, uprawiany przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego, ogromną popularnością cieszy się we Włoszech. Nie lubi mrozu, więc w Polsce łatwiej szukać go w sklepach i na targach, niż porywać się na uprawę we własnym ogródku. Pojawia się już pod koniec wiosny, więc warto zanotować to w swoim kuchennym kalendarzu. Najtrafniejszym wyborem są małe warzywa o twardych, zielonych, soczystych listkach. Powinny szczelnie okrywać serce. Należy dokładnie sprawdzić, czy nie posiadają brązowych przebarwień i suchych końcówek. To gwarancja świeżości i najlepszego smaku karczocha. Czas na gotowanie! Przydadzą się rękawiczki – karczoch może zabarwić dłonie na czarno. Kwiatostany należy umyć i oderwać zewnętrzne, najtwardsze liście. To niewielka strata dla karczocha, a ogromny zysk dla smaku. Następnie odetnij łodygę znajdującą się zaraz nad nasadą. Przyjrzyj się dokładnie bocznym liściom. Jeśli mają zdrewniałe końcówki, również je przytnij. Delikatnie usuń czubek, kwiatostan przekrój na pół i przy pomocy małego nożyka usuń wewnętrzną „włochatą” część. Rozpoznasz ją bez trudu. Wszystko po to, by widzieć serce karczocha jak na dłoni. A niedługo potem na talerzu! Tak przygotowane warzywo umieść w zimnej wodzie z sokiem z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieje i zachowa swój apetyczny wygląd. Gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 35–40 minut, aż stanie się miękkie. Widzisz? Instrukcja obsługi karczocha to nie czarna magia.
powrót do góryZ czym to się je?

Dlaczego warto poznać karczocha bliżej? Nagrodzi Cię lekko orzechowym, cierpko-gorzkawym smakiem, idealny do przełamania tych już dobrze znanych. Lista zakupów za każdym razem wygląda tak samo? Koniec z monotonią, kuchnia jej nie lubi! Najlepiej zjadać je tuż po ugotowaniu, liść po liściu. Schowana w środku część karczocha jest najlepszą i najdelikatniejszą częścią. Czas wyruszyć na poszukiwania! Kto powiedział, że z własnej jadalni nie można zrobić eleganckiej restauracji? Wykwintna przystawka? Karczoch to absolutny hit sezonu! Ugotowany w całości, podany z sosem holenderskim, winegret, cytrynowo-maślanym, bazyliowym albo kuszącą oliwkową tapenadą. Do wyboru – do koloru! Wszystko zależy od smakowych upodobań i od zawartości spiżarni. Palce lizać! Czas na konkrety. Karczocha wykorzystasz jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw. Gotowanie to nie wszystko! Duszenie, pieczenie, smażenie, marynowanie również wchodzą w grę. To, co lubi najbardziej, to… faszerowanie! Do nadzienia wykorzystaj pieczarki, mięso, ser. Przepada za parmezanem. Bez bazylii i czosnku nie ma zabawy. Nie zapominaj o nich, przygotowując karczochową sałatkę. Dla urozmaicenia dodaj pomidory, jajka, anchois. Takich połączeń w Twojej kuchni dawno nie było, prawda? Sprawdź, jak świetnie wzbogaci dania z makaronem albo risotto. Tarta z karczochem? Na talerzu nie ma rzeczy niemożliwych! Dorzuć go do pizzy, a przekonasz się, że pieczarki i szynka to nie wszystko! Należy do najstarszych roślin uprawnych na świecie. Najwyższa pora, by pojawił się na Twoim stole!
powrót do góry
Komentarze (0)