Fasolka szparagowa smakuje wspaniale i na ciepło, i na zimno. W poprzednim wpisie podzieliłem się z Wami przepisami na fasolkę jako dodatek do dań, dziś więcej czasu poświęcę na sałatki z fasolką.

Moim ulubionym połączeniem jest klasyczna sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwkami, gotowanym jajkiem, pomidorami i oczywiście fasolką. Lato bez sałatki nicejskiej? Niemożliwe.

Sprawdzony przepis krok po kroku znajdziecie w linku poniżej:
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-nicejska
Dla chętnych wariacja przepisu z dodatkiem wędzonego łososia:
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-nicejska-z-wedzonym-lososiem

Lubię smak fasolki skropionej prostym sosem do sałatek z oliwą i octem winnym. Dlatego fasolkę często łączę w różnych sałatkach: z pomidorami, orzechami, fetą… Współgra w prawie każdym zestawieniu. Chętnie przygotowuję sałatki z fasolką szparagową na przyjęcia i spotkania - te dzienne, przy wakacyjnym grillu, i te wieczorne, przy lampce wina...

Proponuję kilka szybkich sałatek na niezobowiązujące przyjęcia w gronie przyjaciół czy rodziny.

Włoska sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów:
- 300 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
- 200 g pomidorków koktajlowych (lub innych małych), przekrojonych na pół
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1-2 łyżeczki zielonego pesto
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- oliwa
- kilka listków bazylii

Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotuj, odcedź i ostudź, pokrój w ok. 3-cm kawałki, przełóż do miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, odcedzoną i przepłukaną wodą białą fasolę. Przygotuj sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr, zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodaj pesto i wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, żeby smaki się dobrze się połączyły. Przed podaniem udekoruj sałatkę listkami bazylii.

Grecka sałatka z fasolki szparagowej i sera feta:
- 300 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
- 150 g sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
- 50 g orzechów włoskich lub piniowych
- Sos sałatkowy grecki Knorr
- oliwa
- kilka listków świeżego oregano lub szczypta suszonego

Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotuj, odcedź i ostudź, pokrój w ok. 3-cm kawałki, przełóż do miski. Orzechy upraż na suchej patelni, przełóż do miski z fasolką, dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Przygotuj sos sałatkowy grecki Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj drobno posiekaną cebulę i wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.

Przed podaniem udekoruj sałatkę listkami oregano.

Polecam też sałatkę z fasolką szparagową, bobem i boczkiem autorstwa mojego kolegi, Marcina Markowskiego. Przepis znajdziecie tu. Smacznego!