Z czym podawać carpaccio z buraka? Do czego pasuje?
Chcecie zaserwować sałatkę na bazie buraczków i zastanawiacie się, z czym podawać carpaccio z buraka? Podpowiadamy, do czego będzie pasowała ta sałatka i jak ją przyprawić.
Carpaccio z buraka – z czym podawać?
Planujecie przygotowanie wspaniałego warzywnego carpaccio i zastanawiacie się, z czym podawać carpaccio z buraka? Pierwszym wyborem jest kozi ser, który ewentualnie można zastąpić też innym dobrej jakości serem. W restauracjach carpaccio często podaje się z bagietkami lub ciemnym pieczywem i koniecznie polane sosem.
Czym polać carpaccio z buraka? Najlepsza będzie mieszanka oliwy z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ten najprostszy dressing nie tylko wzbogaci smak carpaccio, ale też sprawi, że składniki będą pięknie błyszczały. Carpaccio należy polać sosem tuż przed podaniem, by zielenina nadmiernie nie zmiękła. Do carpaccio możecie zaserwować też zimny sos majonezowy lub majonezowo-musztardowy. Sałatka z buraków, koziego sera, rukoli i orzechów doskonale smakuje również z sosem miodowym. Potrawę polejcie sosem tuż przed podaniem na stół.
Do czego podać carpaccio z buraka?
Zastanawiacie się, do czego pasuje carpaccio z buraka? Ta wyjątkowa sałatka doskonale komponuje się z pieczoną wołowiną i pieczywem, ale też z drobiem i potrawami z grilla. Carpaccio z buraka świetnie sprawdzi się jako sałatka imprezowa oraz przystawka do obiadu. Carpaccio możecie podawać podczas różnego rodzaju uroczystości – urodzin, imienin czy spotkań świątecznych jako element tzw. zimnej płyty.
Komentarze (0)