Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Szparagi – to trzeba wiedzieć
Sezon na te smaczne warzywa trwa od połowy kwietnia do pierwszych dni lipca. Nie przegapcie ich! W Polsce najczęściej spotkamy odmianę zieloną oraz białą. Czym różnią się poza kolorem? Zielone szparagi zadowolą wszystkich, ceniących łagodne smaki i oszczędność czasu – nie trzeba ich obierać. Konieczne jest tylko pozbycie się zdrewniałych końcówek. Białe cechują się wyrazistym smakiem. Są bardziej włókniste od zielonej odmiany, a przed przyrządzeniem należy je obrać. Niezależnie od wariantu kolorystycznego, możemy je gotować, piec, grillować i dodawać do rozmaitych sałatek.
Bez sosu ani rusz
Z czym jeść szparagi? Świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami. Oto kilka naszych propozycji:
- Sos holenderski – składa się z kilku prostych składników, lecz idealnie podkreśla głębię warzywnego smaku. Do jego przyrządzenia potrzebne jest masło, żółtka, sok z cytryny, ocet winny lub białe, wytrawne wino.
- Sos beszamelowy – nie powinniśmy kojarzyć go wyłącznie z włoską lasagne. Gładki sos, bazujący na mleku, maśle i gałce muszkatołowej, nadaje się perfekcyjnie do wyeksponowania smaku szparagów.
- Sos kaparowy – w sam raz dla zwolenników niebanalnych i wyraźnych akcentów. Kapary w połączeniu z oliwą z oliwek i octem winnym tworzą ze szparagami bardzo udaną mieszankę.
- Sos rzodkiewkowy – pozwoli wykorzystać nowalijki w jeszcze większym stopniu. Rzodkiewki wystarczy zmiksować z jogurtem lub śmietaną – apetyczny dip do szparagów gotowy.
Wykwintne szparagi
Podczas obróbki termicznej zachowują swój kształt, więc z powodzeniem wykorzystamy je do zrobienia efektownych przystawek. Zastanawiacie się, z czym podawać szparagi, by uświetniły elegancki posiłek? Wystarczy owinąć je w plasterki szynki dojrzewającej – sprawdzi się parmeńska, prosciutto lub wędzony boczek. Szparagi prezentują się atrakcyjnie w towarzystwie jajek, zwłaszcza smażonych lub podawanych w koszulce. O ile serwowanie warzyw z bułką tartą i masłem wydaje się mało wymyślnym połączeniem, o tyle w kojarzonej z Japonią tempurze będą wyglądać niezwykle szykownie.
Niewielkie dodatki – ogrom smaku
Pewnie nieraz mieliście okazje przekonać się, że jeden składnik może diametralnie wpłynąć na walory całego dania. Smak tkwi w szczegółach – również w przypadku szparagów. Z czym szparagi smakują najlepiej? Jeśli chodzi o przyprawy, miejmy pod ręką czosnek, bazylię, koperek, szalotkę, szczypiorek, estragon, tymianek i imbir. Znakomicie łączą się z grzybami – weźcie pod uwagę gatunki spotykane w miejscowych lasach, jak i bardziej egzotyczne, np. shiitake. Migdałów, orzechów włoskich i piniowych też nie powinno zabraknąć na talerzach. Sery – kozie, wędzone, ricotta, parmezan – są wprost stworzone dla szparagów.
Szparagi na każdy dzień
Możemy zaryzykować stwierdzenie, że prędko wam się nie znudzą. Dobrze rozgrzejcie piekarnik, bo trudno będzie się zdecydować – szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką czy szparagi zapiekane pod serem? Najlepiej skosztować obu opcji. Sporo zostało powiedziane na temat smakowitych sosów, więc sięgnijmy po klasykę, przygotowując szparagi z sosem holenderskim – danie idealne dla początkujących. Czas na kolejne niezawodne połączenie, bo szparagi z łososiem w wersji wędzonej przekonają do siebie największego sceptyka. Znacie sporo sposobów na to, z czym podawać szparagi zielone, ale co z białymi? Z pomocą przychodzi risotto z białych szparagów, czyli pyszna wariacja na temat włoskiego specjału. Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem smakują wyśmienicie jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Komentarze (0)