Wraz z rosnącym zainteresowaniem ( i wiedzą o) tym co jemy do łask powracają zapomniane warzywa. Na lokalnych straganach i w sklepach pojawiają się, znane z kuchni staropolskiej, warzywa takie jak jarmuż, pasternak czy topinambur. Dziś przedstawiamy jarmuż, zaliczany przez wielu dietetyków do kategorii super foods czyli wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze i prozdrowotne. To piękne i smaczne warzywo warto włączyć do codziennego jadłospisu z wielu powodów. Sprężyste, zielone liście (jest także odmiana fioletowa) mają lekko pikantny smak i należą do rodziny Brassica, do której zaliczamy także kapustę, brukselkę i inne. Jarmuż zebrany po pierwszych przymrozkach zyskuje delikatną słodycz. Dlaczego (oprócz ciekawego smaku i kulinarnej wszechstronności) zachęcamy do odkrycia na nowo jarmużu? Oto kilka niezłych powodów:
✓ Zawiera znaczne ilości witaminy C.
✓ Ma największą zawartość wapnia spośród warzyw oraz bardzo dużo potasu.
✓ Zawiera beta karoten.
✓ Może korzystnie wpływać na wygląd i zdrowie naszej skóry.
Wybierajcie jędrne, intensywne w kolorze liście, koniecznie świeże bo zwiędły jarmuż traci swoje wartości. Mniejsze liście są delikatniejsze i mają łagodniejszy smak. Jarmuż można jeść na surowo – w sałatkach, gotowany – w zupach i smażony w potrawach typu stir fry. Przechowanie jarmużu w lodówce nie powinno trwać zbyt długo – w plastykowej torebce, maksymalnie do 5 dni.
Jeżeli argumenty zdrowotne to dla Was mało, chcemy Was przekonać do jarmużu ze względu na jego wyjątkowy smak i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najprostszy przepis na jarmuż to krótkie dusznie na patelni z czosnkiem i oliwą. Jarmuż na ciepło podać można po prostu z sadzonym jajkiem lub np. prażonymi orzechami włoskimi.
Bardzo ciekawą formą podania jarmużu są chipsy. Jarmuż skrapiamy lekko oliwą lub olejem roślinnym i wkładamy na blasze do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Jarmuż jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Chcemy przekonać Was o tym. Gotowanie z jarmużem zaczniemy od sałatki z jajkami na twardo i suszonymi pomidorami.
Sałatka z jarmużem
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
600g jarmużu
1 Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
100 g parmezanu
10 jajek przepiórczych
100 g suszonych pomidorów
3 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta gałki muszkatołowej
Sok z 1/2 cytryny
50 g orzeszków pinii
Sposób przygotowania:
Jarmuż zanurz we wrzącej wodzie na około 10 sekund. Wyjmij, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Liście jarmużu wytnij odcinając je od zgrubiałych części, pokrój w paseczki, pomieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny oraz szczyptą startej gałki. Przygotowany jarmuż ułóż na półmisku, na nim ułóż suszone pomidory pokrojone w paseczki i ugotowane, przekrojone na pół jajka przepiórcze. Całość polej z wierzchu dresingiem przygotowanym z sosu sałatkowego Knorr, majonezu i kilku łyżek przegotowanej wody. Całość posyp z wierzchu płatami parmezanu, posiekanym chilli i prażonymi orzeszkami pinii.
Jarmuż zachowuje jędrność także po gotowaniu dlatego dobrze smakuje w zupach i daniach mięsnych.
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g kiełbasy chorizo
500 g ziemniaków
2 Bulionetki warzywna Knorr
500 g jarmużu
Sposób przygotowania:
Pokrój pora, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój kiełbasę chorizo na kawałki na jeden kęs. Odetnij łodygi i posiekaj liście jarmużu. W dużym rondlu rozgrzej margarynę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pora. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
Dodaj ziemniaki. Wszystko smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając. Dodaj 1 litr wody i bulionetki Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Rozgnieć ziemniaki bezpośrednio w zupie. Dodaj posiekane liście jarmużu i gotuj jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie podsmaż chorizo na nieprzywierającej patelni, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Dodaj połowę chorizo do zupy i zamieszaj. Udekoruj zupę pozostałymi kawałkami chorizo.
I jeszcze propozycja na danie główne z jarmużem i pomidorami.
Kurczak z jarmużem
Czas: 45 minut
Dla 4 osób
Składniki:
500 g jarmużu
6 ząbków czosnku
750 g udek kurczaka
2 cebule czerwone
Puszka (400g) pomidorów krojonych
1 Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
3 łyżki Rama Classic
Sposób przygotowania:
Odetnij łodygi i posiekaj grubo liście jarmużu. Pokrój czosnek. Obtocz udka z kurczaka w 1 łyżce mąki. Pokrój cebulę. W garnku rozgrzej 2 łyżki margaryny. Na dużym ogniu przyrumień udka kurczaka, smażąc je przez 3–4 minuty z każdej strony. Wyjmij udka z garnka. Dodaj do garnka jeszcze 1 łyżkę margaryny. Smaż cebulę i jarmuż w małej ilości tłuszczu przez 5 minut aż będzie miękki. Dodaj pomidory i żeby sos było idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty Spaghetti Bolognese extra ziołowe, a następnie zagotuj. Na koniec dodaj udka kurczaka. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut lub do całkowitego ugotowania mięsa.
Komentarze (1)