Zielony czosnek lub niebieski – dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach ma taki kolor?

Czosnek dodany do kiszonych warzyw zmienił kolor? Dlaczego czosnek w ogórkach kiszonych zrobił się niebieski lub zielony i jak temu zapobiec? Sprawdź nasze podpowiedzi!

Dlaczego czosnek robi się niebieski lub zielony?

Zmiana koloru produktu żywnościowego na zielony lub niebieski zwykle jest oznaką jego zepsucia się, ale w przypadku czosnku będzie to zjawisko całkiem naturalne. Zielony czosnek w ogórkach kiszonych jest efektem reakcji chemicznej zachodzącej w domowych przetworach. Czosnek zawiera związki siarki, a dokładnie olejek czosnkowy wchodzący w reakcję z jonami miedzi obecnymi w wodzie i to może powodować objaw niebieskiego lub zielonego czosnku. Zmiana koloru ząbków jest więc oznaką, że w słoiku panuje kwaśne środowisko. Czosnek niebieski nie jest zepsuty – można go rozgnieść i wykorzystać do przygotowania sosu czosnkowego lub przeznaczyć na marynatę do mięsa.

Niebieski czosnek w kiszonych ogórkach – czy da się tego uniknąć?

Skoro wiecie już, dlaczego czosnek zrobił się niebieski lub zielony, warto też dowiedzieć się, czy można tego efektu uniknąć. Czosnek zmieni barwę tylko wtedy, gdy w kiszonce będzie cebula lub ocet, więc jeżeli chcecie uniknąć zmiany koloru ząbków, lepiej nie dokwaszać ich dodatkowo octem i wybierać mieszanki przypraw pozbawione cebuli. Jeśli ogórki są kiszone w sposób tradycyjny, bez dodatku zakwaszaczy i mieszanek zawierających cebulę, czosnek nie powinien zmienić koloru na zielony czy niebieski, ale może zszarzeć i będzie to całkiem normalne zjawisko.