Dla zdrowia!

Choć mały i niepozorny to kryje w sobie same dobrodziejstwa. Nie wierzysz? Sprawdź to! Zielony groszek stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego. Co więcej, włączając to warzywo do swojej diety, dostarczamy do organizmu witaminę K. Dlaczego to takie istotne? Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz pomaga utrzymać kości w zdrowiu. W tych zielonych ziarnach znajduje się cała gama składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu np. Potas, fosfor, miedź mangan, tiamina, foliany, czy niacyna. Graj w zielone i sięgnij po zdrowie!
powrót do góryZainspiruj się!

Sezonowość - to słowo klucz w racjonalnej i urozmaiconej diecie. Dlaczego jest takie istotne? Do grona sezonowych darów natury możemy zaliczyć produkty, które dojrzały w czasie swojej naturalnej wegetacji, bez udziału człowieka. Zachowanie naturalnego smaku, gwarancja najwyższej jakości, a to wszystko przy najniższej cenie. Czy trzeba Cię dalej namawiać? Wykorzystaj kulinarne uroki lata i sięgnij po zielony groszek! Zaczynamy? Do dzieła! Wciel się w rolę szefa kuchni i baw się przepisami z wykorzystaniem tego warzywa! Na początek – krem z zielonego groszku. Lekka, delikatna propozycja na pierwsze danie. Z wykorzystaniem bulionu warzywnego może być ciekawym urozmaiceniem w diecie wegetariańskiej. Zielony groszek zadomowił się także w kuchni włoskiej! Risotto z kurczakiem i groszkiem to danie, które pobudzi kubki smakowe każdego konesera dobrej kuchni! A dla wszystkich wielbicieli kuchni orientalnej – ryż na ostro! Niepozorny groszek pokaże tu swoje pikantne oblicze! Zatrzymując się na kontynencie azjatyckim – czas na singharas! Te hinduskie, aromatyczne pierożki pobudzą Twoje kubki smakowe. A dla wszystkich tych, którzy stawiają w kuchni na wygodę – jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem. W prostocie siła! Kiedy przyjdzie upragniony koniec dnia, sięgnij po kanapki z pyszną pastą z groszku. Zainspiruj się podanymi przepisami oraz poznaj każde oblicze zielonego groszku! Będzie smacznie!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Historia zielonego groszku sięga 10 tysięcy lat wstecz. Początkowo uprawiano go głównie na kontynencie azjatyckim – w Chinach i Indiach. Dopiero w średniowieczu trafił do Europy. Dojrzały groch stosowano jako pożywienie dla zwierząt, natomiast groszek młody (zielony i cukrowy) zdobył swoją popularność na królewskich stołach. Mówi się, że sam Ludwik XIV był miłośnikiem jego smaku. Ach ten groszek! Prawdziwy z niego królewicz!
- W Polsce groch pojawił się XV wieku i wśród klas wyższych był początkowo uważany za główny składnik diety chłopstwa oraz klas najuboższych. Z tego okresu pochodzi też przysłowie: „Kiedy groch w chałupie, a kapusta w kłodzie, to bieda nie dobodzie”. Obecnie warzywo stanowi jeden z chętniej wykorzystywanych produktów w kuchni Fusion. Jedno jest pewne – groszek lubi wyznaczać nowe trendy!
- Zielony groszek znany jest także w dziedzinie genetyki! Zdolna z niego bestia! Fundamentalne badania nad dziedziczeniem grochu zwyczajnego zaowocowały stworzeniem praw Mendla, sformułowanych przez prekursora genetyki – Gregora Mendla.
- Groszek jest chętnie wykorzystywane także w branży kosmetycznej. Marki specjalizujące się w produkcji kremów organicznych, wzbogacają swoje wyroby właśnie o ekstrakt z zielonego groszku. Zielone „koraliki” świetnie sprawdzą się także jako składnik maseczek do cery tłustej, mieszanej lub dojrzałej. To warzywo działa cuda! Poprawia elastyczność skóry, a ze względu na zawarty cynk absorbuje nadmiar sebum. Co więcej, przyśpiesza regenerację naskórka, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne. Pozwól sobie na chwilę przyjemności – czas na domowe SPA!
Jak się za to zabrać?

Krótka lekcja botaniki! Groszek należy do gatunku roślin strączkowych, pnących. Jego kwiaty odznaczają się różnokolorowym zabarwieniem – mogą być białe lub czerwone. Prawdziwy z niego patriota! W sprzyjających warunkach niektóre odmiany grochu osiągają wysokość do 2 metrów. Jego ziarna są lekko słodkie, soczyste, a także zawierają całą gamę cennych wartości odżywczych. Korzystając z darów lata, najlepiej sięgnąć po świeżą odmianę tego warzywa. W formie mrożonej czy konserwowej traci on niektóre właściwości, a przede wszystkim swój wyjątkowy smak. Można go spożywać na surowo (zerwany prosto z krzaka) lub ugotować i podawać jako dodatek do dań głównych. Opłukany groszek umieść w gotującej, ewentualnie lekko osolonej wodzie, na około 15 minut. Voila! Gotowe! Babcine porady głoszą, że jeszcze wyborniej smakuje z roztopionym masłem!
powrót do góryZ czym to się je?

Jeśli jesteś na bazarze i szukasz pysznych, sezonowych warzyw, to zielony groszek nie może ujść Twojej uwadze. Ten intensywnie zielony kolor ubarwi każde danie, nadając mu charakterystycznego, delikatnego smaku. Co z niego przyrządzić? Śpieszymy z pomocą! Z jego wykorzystaniem możesz stworzyć bardzo łagodną zupę krem. Świetnie sprawdzi się także jako element past kanapkowych czy dipów. Dobrze czuje się w towarzystwie innych warzyw, np. w formie sałatki. Od niedawna stał się jednym z ulubieńców osób będących na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Z jego udziałem kuchnia staje się jeszcze bardziej kolorowa! Pierogi, a może kotlety? A to wszystko z użyciem zielonego groszku! Zadebiutował również w formie słodkiej – jako składnik ciast czy tortów. Zielone urwanie głowy!
powrót do góry
Komentarze (0)