Ziemniaki na placki ziemniaczane – jaką odmianę wybrać?

Tradycyjne danie o wielu obliczach. Jadane są na słodko z cukrem i śmietaną. Niejeden smakosz ma słabość do placków ziemniaczanych z gulaszem lub aromatycznym sosem grzybowym. Sekretem potrawy pozostaje jednak wybór właściwego rodzaju bulw. Wyjaśniamy jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybrać, by zachwycały w każdym wydaniu.

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

Ziemniak ziemniakowi nierówny. Z tego względu wyróżnia się kilka ich typów. Należy o tym pamiętać, ponieważ każdy z nich ma swoje przeznaczenie kulinarne. Podstawowy podział ziemniaków wyróżnia ich trzy typy.

  • Pierwszy z nich – typ A – to ziemniaki o małej zawartości skrobi, nadające się do sałatek, zup, czy hiszpańskiej wersji tortilli. Ziemniaki są twarde, nawet po ugotowaniu zachowują zwięzłą strukturę.
  • Typ B określa się mianem ziemniaków ogólnoużytkowych. Cechują się umiarkowaną twardością, co sprawia, że są wyjątkowo uniwersalne. Miąższ pod wpływem działania temperatury jest miękki i wilgotny, z zewnątrz ziemniaki stają się chrupiące.
  • Najbardziej mączyste ziemniaki (typu C) zawierają dużą ilość skrobi, a jasny miąższ szybko rozpada się.

Najlepsze ziemniaki na placki – które wybrać?

Biorąc pod uwagę te właściwości, w plackach ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się warzywa typu C oraz, w nieco mniejszym stopniu, B.

Jaka odmiana ziemniaków na placki ziemniaczane powinna znaleźć się w spiżarce? Dobrym wyborem będą Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja, Gustaw, Aster, Beryl, Mila.

Ziemniaczane porady

  • W przypadku placków można zaryzykować stwierdzenie, że ziemniaki są jak wino – im starsze, tym lepsze. Młode warzywa zawierają znacznie więcej wody, co utrudnia smażenie zarumienionych placuszków o zwartej konsystencji.
  • Im mniej mąki w ziemniaczanej masie, tym placki będą bardziej chrupiące. Efekt ten można wzmocnić, dodając do ciasta płatki owsiane.
  • Pośpiech nie jest wskazany. Zanim umieścimy placki na patelni, upewnijmy się, że olej jest dobrze rozgrzany. Należy wybierać rodzaje tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. W tej roli sprawdzi się olej rzepakowy.
  • Nie zwlekajmy z kolei z degustacją. Placki ziemniaczane najlepiej smakują podane od razu po zdjęciu z patelni. Smażąc większą porcję, dobrze będzie przechowywać je w gorącym piekarniku. Ułożone na talerzu jeden na drugim, tracą swoją chrupkość i stają się gumowate.

Wiesz już, jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybrać i na co zwrócić uwagę podczas smażenia placków ziemniaczanych. Przejdźmy zatem do konkretnych propozycji na przyrządzenie tej potrawy.

Pomysły na placki ziemniaczane

Z myślą o miłośnikach placków ziemniaczanych przygotowaliśmy kilka pozycji, które mogą zachwycić podniebienia smakoszy.

Kapelusze z głów, a patelnie w dłoń!