Krupnik Szefa Knorr Adriana Springera:
Czas: 30 minut
4 porcje
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka margaryny
- 80 g kaszy orkiszowej lub innej kaszy np. jaglanej czy jęczmiennej
- 1 l bulionu przygotowanego z kostki lub bulionetki Knorr
- 50 g wędzonego boczku
- pęczek świeżej natki
- 2 łyżki słodkiej lub kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
Obierz cebulę I marchew. Pokrój drobno i podduś na margarynie w garnku na zupę. Gdy warzywa będą już pachnące dodaj kaszę i wymieszaj z warzywami. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj bullion. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień I gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę I dodaj do zupy. Posiekaj pietruszkę. Podawaj zupę ze śmietaną i pietruszką.
Ciekawe jakiej kaszy używacie najczęściej do krupniku. Ja bardzo polubiłem właśnie kaszę orkiszową. Ale jest tak wiele różnych rodzajów kasz. Wiem także, że w Polsce dodajecie do krupniku suszone grzyby leśne. Muszę kiedyś spróbować jak smakuje taka zupa.
Smacznego!
Komentarze (0)