Zioła prowansalskie – do czego je zastosować? Do jakich zup?

Jak stosować zioła prowansalskie? Do czego je dodawać, w jakich proporcjach i w którym momencie przygotowywania potrawy? Zioła prowansalskie świetnie komponują się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i warzywnymi.

Zioła prowansalskie – do czego je stosować?

Zioła prowansalskie to nazwa mieszanki ziołowej powstającej z tymianku, bazylii, rozmarynu, oregano i cząbru. W niektórych mieszankach prowansalskich jest dodatkowo lawenda, mięta pieprzowa, koper włoski, szałwia, majeranek lub nawet estragon. Tę aromatyczną przyprawę stosuje się w niewielkich ilościach – zwykle wystarczy dosłownie szczypta lub maksymalnie pół łyżeczki. Mieszankę ziół prowansalskich najlepiej dodawać do potraw pod koniec obróbki termicznej, by nie stracić ich aromatu.

Do czego służą zioła prowansalskie? Mieszanka prowansalska jest charakterystyczna dla dań kuchni Prowansji (południowo-wschodnia Francja). Zioła prowansalskie są wykorzystywane do doprawiania sałatek, sosów, zup oraz potraw z mięsa i ryb. Mieszanka pasuje idealnie do pizzy, sosu czosnkowego, marynat do mięsa, pieczonych ziemniaków, potraw z grilla i ziołowych serów. Nie ma drugiej przyprawy tak charakterystycznej dla kuchni francuskiej i włoskiej, jak zioła prowansalskie. Zastosowanie tej mieszanki jest bardzo popularne.

Zioła prowansalskie – do jakich zup?

Mieszankę ziół prowansalskich z powodzeniem można stosować również do przyprawiania zup. Do czego zioła prowansalskie będą najlepsze? Przykładem może być m.in. prowansalska zupa jarzynowa oraz pomidorowa prowansalska z ziołami i jabłkiem.