Zioła prowansalskie – skład. Czego nie zawiera mieszanka ziół prowansalskich?
Czy zastanawialiście się, dlaczego choć kuchnia południowo-wschodniej Francji jest dość prosta, to charakteryzuje się tak niezwykłymi smakami i złożonym aromatem? Za wyjątkowość dań odpowiedzialna jest specjalna przyprawa – zioła prowansalskie. Skład mieszanki zaskakuje zestawieniem suszonych roślin, pochodzących z różnych rejonów Europy, dlatego można nią przyprawić mnóstwo znanych potraw.
Skąd się wzięły zioła prowansalskie?
Jak sama nazwa wskazuje, mieszanka pochodzi z Prowansji – historycznej krainy położonej nad Morzem Śródziemnym w południowo-wschodniej części Francji. Kiedyś ten region należał do Rzymian, którzy go określali „Provincia Nostra”, co znaczy Nasza Prowincja. Podstawą tutejszej kuchni są ryby, owoce morza, tłoczona na zimno oliwa oraz świeże zioła, z których z czasem zaczęto wytwarzać aromatyczną mieszankę znaną obecnie niemal na całym świecie. Skład ziół prowansalskich jest stosunkowo prosty i opiera się na suszonych roślinach tworzących wspólnie harmonijną kompozycję. A czego nie zawiera mieszanka ziół prowansalskich? Oryginalna przyprawa powinna być pozbawiona dodatku soli, wzmacniaczy smaku oraz barwników.
Zioła prowansalskie – skład, proporcje
Przygotowując typowo francuskie potrawy, jak pełne warzyw ratatouille z kiełbasą chorizo, aromatyczną zupę pistou czy oliwkową pastę tapenadę, zastanawiacie się, co wchodzi w skład ziół prowansalskich, które są ważnym składnikiem wielu potraw? Ta niesamowita kompozycja opiera się zestawieniu ziół o różnych smakach i aromatach, które po połączeniu w jedną całość, tworzą przyprawę doskonałą, bo pasującą zarówno do dań mięsnych, jak i typowo warzywnych.
Najważniejsze składniki ziół prowansalskich to pachnący sosną rozmaryn, podkreślające smak bazylia i majeranek, nadające nieco goryczy cząber, tymianek i oregano oraz odświeżająca mięta, przełamana odrobiną szałwii. Warto wiedzieć, że proporcje składników mogą się różnić w zależności od pochodzenia i rejonu produkcji, jednak zazwyczaj największy procent zajmują bazylia, majeranek i rozmaryn.
Dania mięsne z dodatkiem mieszanki ziołowej
Oryginalny skład ziół prowansalskich sprawia, że ta niezwykle aromatyczna przyprawa idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs. Jeśli macie ochotę na soczysty, pełen smaku drób, przygotujcie delikatnie grillowaną pierś z indyka albo pysznego kurczaka duszonego w pomidorach, który dosłownie rozpływa się w ustach. Tę niezwykłą mieszankę przypraw użyjecie również do przygotowania soczystej karkówki nadziewanej chrzanem, lub wyrazistej pieczeni wołowej z dodatkiem świeżej włoszczyzny i czerwonego wina. Zioła prowansalskie doskonale podkreślają smak owoców morza oraz ryb, dlatego przygotowując pstrąga w czosnkowej marynacie lub łososia po marynarsku dokładnie oprószcie nimi mięso, zanim trafi na patelnię.
Warzywa z mieszanką prowansalską
Zioła prowansalskie są mieszanką wielofunkcyjną, ponieważ nie tylko świetnie pasują do mięs, ale także dodane do potraw warzywnych, doskonale podkreślają naturalny smak wielu używanych na co dzień w kuchni jarzyn. Świetnym przykładem takiego zastosowania jest prowansalska tarta z pomidorami, składające się z chrupiącego ciasta wypełnionego soczystym farszem bazującym na pomidorkach koktajlowych, parmezanie i charakterystycznym w smaku kozim serem. Szczypta ziół doskonale się sprawdzi również w popularnym warzywnym ratatouille, prowansalskiej zupie jarzynowej, serowych pastach podawanych na świeżym pieczywie, a nawet przygotowywanych na szybko warzyw z patelni.
Pyszne sałatki w stylu prowansalskim
Do czego jeszcze można użyć zioła prowansalskie? Skład tej wyjątkowej mieszanki idealnie komponuje się również ze świeżymi warzywami, serem oraz chrupiącymi zapiekankami natartymi czosnkiem. Jeśli wiec macie ochotę na przygotowanie pysznego dania z ziołami prowansalskimi w roli głównej, postawcie na wiosenną sałatkę szpinakową z jarmużem, surówkę pomidorową z owczym serem albo warstwowo ułożone śledzie pod pierzynką, przełożone kolorowymi warzywami. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)