Zupa rybna z dorsza: prosta i pikantna. Przepis
Pełna świeżych warzyw, kruchego białego mięsa ryb oraz aromatycznych przypraw – zupa rybna z dorsza mrożonego lub świeżego to danie, którego warto spróbować, bo wyróżnia się unikalnym połączeniem delikatności i pikanterii. Wyjątkowy smak potrawy sprawia, że śmiało może konkurować z klasycznym rosołem, delikatną pomidorówką czy popularną w kuchni polskiej ziemniaczanką. Jak przygotować zupę rybną? Podpowiadamy!
Prosta zupa rybna z dorsza z ziemniakami i nie tylko
Aromatyczna i przyjemnie pikantna zupa rybna z dorsza to potrawa, która świetnie się sprawdzi zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych uroczystości. Delikatny smak ryby po połączeniu z intensywnie warzywnym bulionem powstałym z połączenia włoszczyzny, mielonej papryki oraz świeżych lub konserwowych pomidorów daje zaskakujące rezultaty – wyjątkowo dobrą potrawę o charakterystycznym aromacie i efektownym wyglądzie. Choć przepisy na zupy tego typu sugerują użycie kilku ryb różnego gatunku, dodanie jedynie kawałków dorsza zapewnia głęboki smak potrawy, podkreślony dodatkowo umiejętnie użytymi przyprawami. Jeśli przepadacie za pikanterią, pod koniec gotowania możecie dosypać nieco ostrej sproszkowanej papryki lub uwydatnić smak zupy poprzez dodanie drobno mielonego czarnego pieprzu.
Zupa rybna z dorsza – przepis
Dorsz wyróżnia się białym, delikatnym mięsem praktycznie pozbawionym małych ości, dlatego jest tak chętnie wybierany do przygotowywania różnorodnych potraw. W połączeniu z wyrazistymi sosami czy warzywami bardzo łatwo przechodzi ich smakiem, dlatego dobrze się też sprawdza jako składnik gotowanych oraz pieczonych potraw.
Jeśli w waszym dzisiejszym menu ma się pojawić zupa rybna z dorsza, przed przystąpieniem do gotowania przygotujcie duży garnek z grubym dnem, w którym będzie można podsmażać poszczególne składniki potrawy. Pod ręką warto mieć również ostry nóż, deskę do krojenia oraz drewnianą łyżkę, odpowiednią do mieszania zupy.
- Najpierw należy przygotować mięso oraz warzywa: umyjcie i pokrójcie w kostkę 2 średniej wielkości ziemniaki oraz czerwoną paprykę, na plasterki 1 marchewkę i kawałek pora, niedużą cebulę posiekajcie, a ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę. 0,5 kg dorsza pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie oprószcie solą i pieprzem.
- W garnku podgrzejcie łyżkę oliwy lub masła klarowanego. Do środka wrzućcie wszystkie warzywa (oprócz czosnku) i smażcie na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodajcie czosnek, a następnie puszkę krojonych pomidorów i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie.
- Wszystkie warzywa zalejcie litrem bulionu warzywnego, dodajcie 2 średnie ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę oraz po 2 liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Całość gotujcie pod przykryciem i na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zaczną robić się miękkie.
- Dodajcie rybę i pozostawcie na najmniejszym ogniu na około 10 minut.
- Przed podaniem doprawcie zupę łyżką soku z cytryny lub limonki, solą, białym pieprzem lub mieloną papryczką chili. Danie możecie zagęścić łyżką zahartowanej śmietany.
- Podawajcie na ciepło ozdobione świeżymi listkami pietruszki i z dodatkiem grzanek.
Różne pomysły na zupę rybną
Choć przepisy na zupy polskie bogate są przede wszystkim w gęste ziemniaczanki, łagodne pomidorówki, krupniki czy różnego rodzaju barszcze, nie brakuje w nich również miejsca na potrawy z rybami w roli głównej. Oprócz kawałków mięsa zupa rybna może być zaserwowana z samymi warzywami, makaronem, ziemniaczkami albo niewielkich rozmiarów kładzionymi kluseczkami. Ponadto w zależności od kraju smak i wygląd dania mogą się różnić, i to znacznie. Na przykład węgierski przysmak halaszle ma głęboki ciemnopomarańczowy kolor, który zawdzięcza dodaniu dużej ilości ostrej i słodkiej sproszkowanej papryki. Popularna w Rosji ucha bardziej przypomina bogaty w warzywa bulion, podawany z plasterkami cytryny oraz dużą ilością świeżego kopru. Z kolei chińska zupa rybna wzbogacona o takie egzotyczne dodatki, jak trawa cytrynowa, sos sojowy, kolendra czy kłącze imbiru zawiera marynowane, obtoczone w mące i obsmażone kawałki ryby, co nadaje jej gęstości oraz wyśmienitego orientalnego smaku.
Komentarze (0)