Często na kolację, gdy rodzina prosi o coś ciepłego po męczącym dniu, przygotowuję zupy kremowe. Łatwe do zrobienia, kolorowe i pachnące, dobrze wpływają na nastrój. :)
Zupę krem zrobić można praktycznie z wszystkich warzyw. W domu zawsze mam bulion, włoszczyznę, marchewkę, cebulę i ziemniaki. Do większości zup kremowych dodaję średniej wielkości ziemniak. Jest dzięki temu bardziej kremowa. Proponuję prosty przepis na marchewkową. Bulion, marchewka, ziemniak i, voila, na stole pojawia się aromatyczna, aksamitna zupa. Jeszcze tylko pieczywo, coś zielonego – pietruszka czy kolendra i świat staje się zdecydowanie bardziej przyjazny.
Zupa krem z marchewki z migdałami
Krem z marchwi może zyskać orientalny charakter jeżeli dodamy do niego imbir, świeży lub mielony, odrobinę otartej skórki z cytryny i szczyptę kuminu. Lub odrobinę curry.
Zupę krem można doprawić słodką śmietanką, mlekiem kokosowym, serkiem ricotta lub jogurtem naturalnym a podając posypać prażonymi ziarnami słonecznika, dyni lub płatkami migdałów.
Do kremów dobrze pasuje tarty twardy ser w typie parmesanu.
Świetna jest także zupa krem z buraków. Przed przygotowaniem piekę buraki zawinięte w folię aluminiową. Trochę to trwa, ale pieczenie koncentruje słodko-kwaśny smak i aromat.
I jeszcze jedna propozycja – krem z selera. Jedwabisty, biały, intensywny. Będziecie zaskoczeni jak wspaniale smakuje, niedoceniony często, seler korzeniowy. Dla dodatkowego smaku i wrażenia posypuję na wydaniu szczyptą grubo zmielonych orzechów laskowych czy piniowych. Spróbujcie także dodać do kremu z selera łyżkę zielonego pesto. Zaskakujące połączenie smakowe.
Zupa krem z selera Zupy krem przygotować można dosłownie ze wszystkiego. Na jesieni i w zimie z dostępnych warzyw korzeniowych, dyni, kabaczka, w lecie na przykład z zielonego groszku, świeżych pomidorów, szparagów czy cukinii.
Komentarze (0)