Burger wołowy z sosem barbecue przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger wołowy z sosem barbecue

ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania90 min.
ilość porcji1 os.
Burger wołowy z sosem barbecue

Składniki

450 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

220 gramów

50 gramów

500 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

4 listków

8 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

4 plastry

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki do hamburgerów: Zrobić rozczyn następnie do miski przesiać mąkę dodać miód, sól, jajko oraz roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnice uformować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Mięso wołowe: Mięso dobrze zmielić. Dodać musztardę, ketchup i przyprawy. Wymieszać. Cebule i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Dodać do mięsa. Uformować płaskie kotlety i usmażyć z obu stron.

Krok 3

Bułki kroje na pół smaruje sosem barbecue dodaje liść sałaty, mięso, ser, ogórek, pomidor i cebule.

Kinga Borowska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!