Burritos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burritos

ratingratingratingratingrating

50

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania30 min.
ilość porcji1 os.
Burritos

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie burritos od ziół i warzyw. Posiekaj drobno natkę kolendry i dwie papryczki chili lub jalapeno. Następnie pokrój w kostkę 4 cebule. Odstaw je na później.

Krok 2

Zajmij się mięsem – pokrój w drobną kostkę 400 gramów polędwicy wołowej lub rostbefu. Przygotuj miskę i wsyp do niej: łyżkę cynamonu, łyżkę kminu rzymskiego, po łyżce sproszkowanych ziaren kolendry i goździków oraz Przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj przyprawy i zamarynuj w nich pokrojone mięso.

Krok 3

Do zawartości miski dodaj 50 gramów rodzynek, pokrojone wcześniej ostre papryczki, natkę kolendry oraz cebule i dokładnie wymieszaj całość. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na niej mięso wymieszane z przyprawami i rodzynkami, aż wołowina zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Będzie to oznaczało, że farsz do burritos jest już gotowy.

Krok 4

Przejdź do placków tortilli. Nakłuj kilkukrotnie opakowanie, ale nie otwieraj go całkowicie. Wciąż zapakowane tortille włóż do kuchenki mikrofalowej na około 20-30 sekund. Po tym czasie wyjmij je, otwórz ostrożnie opakowanie i przełóż ciepłe placki na deskę lub duży talerz. Przekrój je na pół i zroluj tak, by stworzyły stożki. Ich końcówki zawiń do środka, żeby przez tortillę nie wypływał sos.

Krok 5

Do tak przygotowanych stożków nałóż łyżką farsz z rodzynek i wołowego mięsa. Ułóż je na talerzu i udekoruj z wierzchu kolendrą lub natką pietruszki. Burritos gotowe!

przepisy.pl

Dobra rada:

Burritos podawaj z tradycyjnym guacamole i salsą pomidorową.