Składniki300 gramów 10 sztuk 100 mililitrów 1 sztuka 1 sztuka 1 sztuka 1 pęczek 5 łyżek 1 sztuka PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach. ![]() Krok 2Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij z niego koła za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżkę przygotowanej kaszy i zawiń formując sakiewki. ![]() Krok 3Przygotowane sakiewki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 15 minut. ![]() Krok 4Pieczarki pokrój w plastry i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i dobrze wymieszaj. Sos gotuj 3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe sakiewki podawaj z pieczarkowym sosem. ![]() ![]() Dobra rada: Posmarowane jajkiem sakiewki posyp kminkiem, a po upieczeniu będą wyglądać i smakować jeszcze ciekawiej. |
Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym
