Ciasto francuskie z kaszą gryczaną - sakiewki | Przepisy.pl pixel

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

ratingratingratingratingrating

33

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania40 min.
ilość porcji1 os.
Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym

Składniki

300 gramów

10 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź i dodaj posiekaną natkę oraz oscypek starty na tarce o grubych oczkach.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij z niego koła za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżkę przygotowanej kaszy i zawiń formując sakiewki.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane sakiewki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w plastry i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i dobrze wymieszaj. Sos gotuj 3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe sakiewki podawaj z pieczarkowym sosem.

Chrupiące sakiewki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Posmarowane jajkiem sakiewki posyp kminkiem, a po upieczeniu będą wyglądać i smakować jeszcze ciekawiej.