Ciasto z pomidorami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z pomidorami i morelami

ratingratingratingratingrating

2

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania30 min.
ilość porcji1 os.
Ciasto z pomidorami i morelami

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

125 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę i cytrynę przelej wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przecedź i wypłucz.  

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 1

Krok 2

Morele, czekoladę i orzechy z grubsza przesiekaj. Laskę wanilii przetnij po długości na pół i wyskrob krawędzią noża ziarenka ze środka.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 2

Krok 3

Pomidory z bananem, wanilią, skórką z cytryny i pomarańczy, sokiem z cytryny, fasolą, olejem i daktylami rozdrobnij dokładnie na jednorodną pulpę w kielichu miksera. Do pulpy dodaj orzechy, nasiona goi i czekoladę wymieszaj.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 3

Krok 4

Mąkę pomieszaj z kakao i sodą, przesiej przez sito, połącz z pulpą szybko mieszając. Masa powinna być dość gęsta i nie mieć grudek mąki.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 4

Krok 5

Przełóż ją do formy keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Ciasto z pomidorami i morelami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Morele możesz dowolnie wymienić np. na śliwkę.